Foto: Reuters/Sputnik/Scanpix
Gruzijā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvuši bijušie ārlietu ministri Grigols Vašadze un Salome Zurabišvili, liecina nobalsojušo vēlētāju aptaujas.

Pēc opozīcijas telekanāla "Rustavi-2" pasūtītās aptaujas, ko veikusi amerikāņu kompānija "Edison Research", gan Vašadze, kuru atbalsta eksprezidenta Mihaila Saakašvili vadītā partija "Vienotā nacionālā kustība", gan Zurabišvili, kuru atbalsta valdošā partija "Gruzijas sapnis", ieguvis katrs 40% balsu.

Savukārt pēc opozīcijas partijas "Eiropeiskā Gruzija" pasūtītās un kompānijas "BCG Research" veiktās aptaujas datiem, Vašadze saņēmis 37%, bet Zurabišvili - 34% balsu.

Tikmēr aptauja, ko pēc valdošās partija "Gruzijas sapnis" veikusi organizācija "Psihoprojekt", liecina, ka Zurabišvili saņēmusi 53% balsu, bet Vašadze ieguvis 28% balsu. Tomēr Zurabišvili, komentējot šis aptaujas datus, ieteica pagaidīt balsu skaitīšanas rezultātus. Pavisam prezidenta vēlēšanās bija 25 kandidāti.

Vēlēšanu iecirkņi ir slēgti, notiek balsu skaitīšana. Ja neviens kandidāts nebūs ieguvis vairāk par pusi balsu, nākammēnes notiks vēlēšanu otrā kārta, kurā sacentīsies divi kandidāti, kas būs ieguvuši visvairāk balsu pirmajā kārtā.

Pašreizējais prezidents Giorgijs Margvelašvili augustā paziņoja, ka nekandidēs uz otru amata termiņu.

Šīs ir pēdējās tiešās prezidenta vēlēšanas, jo pēc tām sāksies pāreja uz parlamentāro republiku un nākamo prezidentu 2024. gadā jau izraudzīs īpaša elektoru kolēģija. Ievērojami samazinātas arī prezidenta pilnvaras, un par ietekmīgāko personu valstī kļūs premjerministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!