Foto: EPA/Scanpix/LETA

Gruzijas tiesa pirmdien devusi rīkojumu atbrīvot ieslodzīto opozīcijas līderi Niku Meliju pret galvojuma naudu, kuru nedēļas nogalē iemaksāja Eiropas Savienība (ES), lai sagatavotu ceļu Kaukāza valsts ieilgušās politiskās krīzes izbeigšanai.

Gruzija ieslīgusi politiskā krīzē kopš oktobrī notikušajām parlamenta vēlēšanām, kuras opozīcija nosodīja kā viltotas. Opozīcijas partijas atteicās pievienoties jaunajam parlamentam, šādi mazinot valdošās partijas "Gruzijas sapnis" valdības leģitimitāti, un rīkoja masu protestus, pieprasot jaunas vēlēšanas.

Krīze saasinājās februārī, kad policija iebruka Apvienotās nacionālās kustības (ENM) mītnē un apcietināja partijas līderi Meliju.

Aprīlī valdošās partijas un opozīcijas pārstāvji parakstīja ar ES atbalstu izstrādāto vienošanos par krīzes izbeigšanu, bet ENM norādīja, ka tai pievienosies, kad Melija būs atbrīvots no apcietinājuma.

Lai nodrošinātu Melijas atbrīvošanu no pirmstiesas apcietinājuma, ES sestdien iemaksāja galvojuma nauda 40 000 Gruzijas laru (9600 eiro) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!