Foto: AFI
Gruzijas tiesa otrdien noraidīja miljardiera un pašreizējā prezidenta Mihaila Saakašvili iespējamā sāncenša Bidzinas Ivanišvili apelācijas prasību, ar kuru viņš apstrīdēja lēmumu par Gruzijas pilsonības atņemšanu.

Jau ziņots, ka viens no Gruzijas turīgākajiem cilvēkiem metis izaicinājumu Saakašvili, solot, ka viņa jaunā partija 2012.gada parlamenta vēlēšanās gūs "absolūtu uzvaru".

Taču Gruzijas Iedzīvotāju reģistrs anulējis miljardiera pilsonību, jo viņš pieņēmis arī Francijas pavalstniecību.

Tiesības Gruzijā dibināt politiskas partijas ir tikai valsts pilsoņiem.

Ivanišvili, kura bagātību žurnāls "Forbes" lēš ap 5,5 miljardiem dolāru (2,87 miljardiem latu), līdz šim izvairījies no publicitātes un Gruzijā finansējis labdarības projektus. Viņam pieder ievērojama mākslas darbu kolekcija. Intervijas viņš iepriekš sniedzis reti, un sabiedrībā valdīja uzskats, ka viņš politikā iesaistīties negrasās.

Gruzijas opozīcijas partijas vairākkārt centušās panākt, lai Saakašvili pamet amatu - kā vēlēšanu ceļā, tā arī rīkojot ielu protestus.

Daži eksperti norāda - politiskais reljefs mainīsies, ja politikā ar nopietnu finansējumu iesaistīsies Ivanišvili.

Kad cits Gruzijas oligarhs Badri Patarkacišvili 2007.gadā meta izaicinājumu valdošajai varai, viņš tika apsūdzēts apvērsuma mēģinājumā, drošības dienesti slēdza viņa televīziju un nākamā gada prezidenta vēlēšanās viņš ieguva tikai 7,1% balsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!