Foto: US Army
Lielbritānijas armijas desanta specvienības (SAS) talibu bāzēs Afganistānā nomet suņus-izpletņlēcējus, pie kuru galvām piestiprinātas videokameras, vēsta laikraksts "The Guardian".

Vācu aitu suņu mērķis ir pārmeklēt ēkas, kurās varētu būt nobāzējušies talibu kaujinieki.

Šo taktiku briti aizguva no amerikāņu specvienībām, taču Lielbritānijas Aizsardzības ministrija atsakās sīkāk komentēt SAS operācijas.

Suņi ir apmācīti uzbrukt bruņotiem cilvēkiem, un šādās operācijās gājuši bojā jau vismaz astoņi dzīvnieki. "Tie varēja būt astoņi SAS karavīri," norāda avoti.

Britu desanta specvienības iepriekš bija dislocētas Irākā, kur piedalījās "nogalini vai sagūsti" misijās pret "Al Qaeda" kaujiniekiem. Pēdējos divos gados SAS pārcēla uz Afganistānu. Oktobrī britu mediji vēstīja, ka specvienības iznīcina talibus Helmandas provincē "rūpnieciskos apjomos" un kopš pavasara esot nogalināti vairāki simti kaujinieku, tostarp vairāki augstākā ranga vadoņi.

Tai pašā laikā dzīvnieku tiesību aizstāvji pauž sašutumu par suņu izmantošanu SAS operācijās Afganistānā. "Suņi nav instrumenti un nav "inovācijas", tie nav mūsu īpašums, lai tos izmantotu, bet pēc tam izmestu kā patronu čaulas," uzsver organizācija "People for the Ethical Treatment of Animals" (Peta).

Šogad pavasarī publiski izskanēja informācija, ka suņi-izpletņlēcēji piedalījušies NATO "Cold Response" militārajās mācībās Norvēģijā. Dzīvnieki leca ar izpletņiem kopā ar karavīriem no trīs kilometru augstuma.

Suņu-izpletņlēcēju izmantošanu kaujas operācijās pirmo reizi izmēģināja amerikāņu vienības "Delta". Dzīvnieki tika apmācīti lēciena laikā elpot caur skābekļa maskām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!