Foto: DELFI
Doņeckas apgabala gubernators Sergijs Taruta pirmdien aicinājis Doņeckas iedzīvotājus pamest pilsētu līdz brīdim, kad situācija būs stabilizējusies, pavēstīja apgabala valsts administrācijas preses dienests.

"Ja jums ir iespēja - nebīstaties pamest pilsētu. Valsts garantē - katram, kurš meklēs patvērumu, tiks veltītas rūpes un uzmanība," teikts gubernatora paziņojumā.

Ukrainas valdības pretterorisma operācijas vienības nav vērsušas triecienus pret mierīgajiem iedzīvotājiem, norādīja Taruta.

"Es konkrēti zinu, ka neviens ukraiņu karavīrs nekad neizšaus uz neapbruņotu ukraini. Es konkrēti zinu, ka mūsu karaspēks nav apšaudījis Doņecku," uzsvēra gubernators.

Viņš Doņeckas apšaudīšanā apsūdzēja teroristus.

"Es vēlos, lai jūs zinātu, ka mūsu pilsētu ir sagrābuši barbari un teroristi. Viņi jau jūs ir apmānījuši, apsolot jums zelta kalnus, bet tā vietā jūsu mājās atnesot haosu, postu un nāvi," atgādināja Taruta.

"Sapratuši, ka nevar gūt Doņeckas iedzīvotāju masu atbalstu, teroristi mūsu pilsētu ir sagrābuši gūstā un to nogalina, vēršot triecienus pret dzīvojamiem kvartāliem," norādīja gubernators.

Pirmdien Doņeckas teritorijā turpinās valdības spēku kaujas ar Krievijas algotņu un vietējo promaskavisko kaujinieku bandām. Dienas gaitā dzīvību zaudējuši pieci mierīgie iedzīvotāji, 12 ievainoti.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidoja kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

5.jūlijā separātistu bandas tika padzītas no diviem nozīmīgiem Donbasa centriem - Slovjanskas un Kramatorskas. Kaujinieki tagad savus spēkus koncentrē Doņeckā un Luhanskā.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, ES, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!