Foto: AP/Scanpix/LETA

Šonedēļ ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterēšs, tiekoties ar valstu līderiem Ģenerālās asamblejas sanāksmē, brīdināja, ka pasaule ir "lielās briesmas", aicinot valstis vērsties pret konfliktiem un risināt klimata katastrofu radītās sekas, informē medijs "Associated Press" (AP).

ANO vadītājs norādīja, ka līderiem ir jāvēršas pret konfliktiem un klimata katastrofām, mazinot nabadzību un nevienlīdzību, un jārisina šķelšanās lielvaru starpā, kas ir būtiski pasliktinājusies pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Guterēšs minēja uzdevumu ne tikai glābt planētu, "kas burtiski ir uz uguns", bet arī turpināt cīņu ar Covid-19 pandēmiju.

Pasaules valstu vadītāju 77. Ģenerālās asamblejas sanāksme tika sasaukta kara ēnā, kas ir izraisījis globālu pārtikas krīzi un radījis plaisu starp lielvalstīm tā, kā tas nav pieredzēts kopš Aukstā kara.

Tomēr sanāksmes dalībnieku sarakstā ir gandrīz 150 valstu un valdību vadītāji. Tā ir zīme, ka, neraugoties uz planētas sadrumstalotību, ANO joprojām ir galvenā pulcēšanās vieta, lai prezidenti, premjerministri, monarhi un ministri ne tikai paustu savu viedokli, bet arī tiktos privāti, lai apspriestu problēmas pasaules darba kārtībā, un, cerams, panāktu zināmu progresu.

Viens no galvenajiem jautājumiem ir Krievijas iebrukums Ukrainā, kas ne tikai apdraud tās mazākā kaimiņa suverenitāti, bet arī rada bažas par kodolkatastrofu Eiropas lielākajā atomelektrostacijā, ko Krievija tagad okupējusi dienvidaustrumos. Līderi cenšas nepieļaut plašāku karu un atjaunot mieru Eiropā, taču diplomāti šonedēļ negaida lielus panākumus šajā kontekstā.

Ukrainas un Krievijas nozīmīgā graudu un minerālmēslu eksporta samazināšanās ir izraisījusi pārtikas krīzi, jo īpaši jaunattīstības valstīs, kā arī inflāciju un augošu dzīves dārdzību daudzās citās valstīs. Jau pirmdien notikušajā sanāksmē tika popularizēti arī ANO mērķi 2030. gadam, tostarp nabadzības izskaušana, kvalitatīvas izglītības nodrošināšana visiem bērniem un dzimumu līdztiesības panākšana. Šie jautājumi arī ir izvirzījušies sanāksmes darba kārtības augšgalā.

Lielbritānijas karalienes Elizabetes II nāve un viņas bēres Londonā pirmdien, kurās piedalījās daudzi pasaules līderi, radījušas papildus pārbaudījjumus augsta līmeņa sanāksmei. Diplomāti un Apvienotās Karalistes darbinieki ir centušies tikt galā ar ceļošanas plānu izmaiņām, notikumu laiku un loģistiski sarežģīto uzstāšanās grafiku pasaules līderiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!