Foto: Reuters/Scanpix/LETA
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs trešdien aicinājis pielikt punktu ebreju kolonistu apmetnēm okupētajās palestīniešu teritorijās.

Labējā Izraēlas valdība pēdējās nedēļās izpelnījusies kritiku, tai skaitā no ASV, par lēmumu ar atpakaļejošu datumu legalizēt vairākas apmetnes okupētajā Rietumkrastā un celt jaunus mājokļus.

ANO Drošības padome pirmdien pauda vilšanos par šiem Izraēlas valdības plāniem un brīdināja, ka šādi soļi ir "šķērslis mieram". Tiesa, padomes paziņojumam, ko atbalstīja visas 15 padomes dalībvalstis, nav saistoša spēka.

"Katra jauna apmetne ir vēl viens šķērslis ceļā uz mieru," paziņoja Gutērrešs, uzsverot, ka apmetņu būvēšana un citas ar tām saistītās aktivitātes ir nelegālas saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un ir jāizbeidz. Viņš piebilda, ka kūdīšana uz vardarbību ir strupceļš un nekas neattaisno terorismu.

"Mūsu tūlītējai prioritātei ir jābūt turpmākas eskalācijas novēršanai, spriedzes mazināšanai un miera atjaunošanai," sacīja Gutērrešs.

Viņš norādīja, ka situācija okupētajā palestīniešu teritorijā ir nestabilākā pēdējo gadu laikā.

Arī palestīniešu vēstnieks ANO Rijads Mansurs sacīja, ka palestīniešu teritorijas atrodas uz izvirduma sliekšņa, un aicināja ANO rīkoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!