Foto: Reuters/Scanpix

Gvantanamo militārā cietuma slēgšana joprojām ir ASV aizsardzības ministra Eštona Kārtera prioritāte, ceturtdien paziņojis Pentagona preses pārstāvis Pīters Kuks.

Vienlaikus Kuks atzinis, ka laika palicis pavisam maz, jo Baltajā namā gaidāma varas maiņa.

"Mums bijušas vēlēšanas, mums šeit ir ierobežots laiks, bet aizsardzības ministrs ir gatavs šādai sarunai ar Kongresa locekļiem, kuri ir galvenie spēlētāji visā šajā," sacīja Kuks.

ASV prezidents Baraks Obama, kurš pirms astoņiem gadiem apsolīja slēgt Savienoto Valstu militāro cietumu Gvantanamo bāzē Kubā, februārī ar jaunu sparu atgriezās pie šī mērķa realizēšanas. Tomēr republikāņu kontrolētais Kongress nobremzējis visus centienus pārvietot atlikušos ieslodzītos uz ASV.

Cietums aizdomās par terorismu turētu personu ieslodzīšanai ASV karaflotes Gvantanamo līča bāzē tika izveidots drīz pēc ASV iebrukuma Afganistānā 2001. gada beigās.

Šajā cietumā kopš tā atvēršanas ir bijuši ieslodzīti teju 780 cilvēku. Šobrīd tur ir 60 ieslodzītie, ko kuriem 20 plānots atbrīvot.

Pārējie tiks paturēti apcietinājumā, jo ASV valdība atzinusi viņus par pārāk bīstamiem, lai atbrīvotu.

Obama teorētiski varētu apiet Kongresu un izmantot izpildvaras pilnvaras, lai pārvestu ieslodzītos uz ASV cietumiem.

Tikmēr par Obamas pēcteci ievēlētais Donalds Tramps priekšvēlēšanu kampaņas laikā paziņojis, ka neslēgs Gvantanamo cietumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!