Gvatemalā svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis centriski labējās Nacionālās konverģences frontes kandidāts bijušais komiķis Džimijs Moraless.

Par Moralesu, kuram nav nekādas pieredzes politikā, nobalsojuši 69% vēlētāju, bet bijušo pirmo lēdiju sociāldemokrāti Sandru Torresu 31%, liecina rezultāti, kas iegūti pēc 93% balsu saskaitīšanas.

"Ar šīm vēlēšanām jūs esat padarījuši mani par prezidentu, jūs esat man devuši mandātu, un šis mandāts ir cīnīties ar korupciju, kas visus mūs ir nomocījusi," nacionālajā televīzijā sacīja Moraless.

Torresa jau atzinusi sakāvi un solījusi "konstruktīvu opozīciju".

"Tauta ir izdarījusi savu izvēli, un mēs to cienām. Mēs atzīstam kandidāta Moralesa triumfu," sacīja Torresa.

Moraless ir Gvatemalā pazīstams aktieris un producents. Viņa straujo popularitātes pieaugumu politologi skaidro ar Gvatemalas pilsoņu nogurumu no tradicionālā stila politiķiem un korupcijas.

Septembrī saistībā ar apsūdzībām korupcijā no amata atkāpās iepriekšējais prezidents Oto Peress. Izmeklētāji apsūdz Peresu, ka viņš īstenojis shēmu, kurā uzņēmēji maksājuši kukuļus, lai izvairītos no importa nodokļiem. Valsts līdz ar to zaudējusi miljoniem dolāru. Peress apsūdzības noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!