Foto: AFP/Scanpix
Vienu dienu pēc inaugurācijas, Gvatemalas jaunais prezidents Otto Peress-Molina pavēlējis armijai iesaistīties cīņā pret narkokarteļiem, ziņo raidsabiedrība BBC.

Atvaļinātais ģenerālis Peress-Molina vērsies pie militāristiem ar aicinājumu iznīcināt organizēto noziedzību. Prezidents jau savā priekšvēlēšanu kampaņā vēlētājiem solījis ar "dzelzs dūri" atjaunot drošību valstī.

Saskaņā ar amatpersonu teikto, dažos valsts rajonos bandu locekļi ir iefiltrējušies policijā.

Gvatemala seko Meksikas un Hondurasas piemēram, kur militāristi jau apkaro narkobandas.

Vēl decembrī iepriekšējais Gvatemalas prezidents Alvaro Koloms piešķīra armijai īpašas tiesības, lai atjaunotu kontroli pār Alta Verapases provinci valsts ziemeļos.

Amatpersonas informē, ka Alta Verapases provincē valda meksikāņu "Zeta" karteļa narkotirgoņi. Policija provincē esot pārpludināta ar "Zeta" locekļiem, nodrošinot noziedzniekiem nesodāmību.

Īpašās pilnvaras atļauj armijai bez orderiem aizturēt un meklēt aizdomās turamos provincē.

Saskaņā ar jaunā prezidenta rīkojumu armija iesaistīsies cīņā pret narkobiznesu visā valstī. Viņš solījis apgādāt armiju ar lidmašīnām, ātrām laivām un sauszemes transportu, lai sakautu organizēto noziedzību.

Gvatemala ir svarīgs posms narkotiku kontrabandā no Kolumbijas uz Meksiku un tālāk uz ASV.

Gvatemalas likumsargi atzīst, ka narkokarteļi pārceļ savu darbību uz dienvidiem, jo Meksikas prezidents Felipe Kalderons pastiprinājis savas valsts cīņu pret narkotiku tirdzniecību.

Jau ziņots, ka pagājušā gada novembrī Gvatemalas prezidenta vēlēšanās uzvaru svinēja bijušais armijas ģenerālis Otto Peress-Molina, kurš ir labējās Patriotiskās partijas līderis.

Bijušais militārā izlūkdienesta vadītājs ir pirmais no armijas virsniekiem, kas nonācis prezidenta amatā pēc demokrātiskām vēlēšanām.

Viņa priekšvēlēšanu programmā uzsvars tika likts uz organizētās noziedzības apkarošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!