Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Gvinejas Bisavas prezidents Umaro Sisoko Embalo apgalvojis, ka Āfrikas valstī noticis neveiksmīgs apvērsuma mēģinājums, raksta "Al Jazeera".

Ar ložmetējiem bruņoti kaujinieki stundām ilgi uzbrukuši valdības pilij, kamēr tajā atradās gan prezidents, gan premjerministrs.

Apvērsuma mēģinājums noticis divas nedēļas pēc tam, kad citā Āfrikas valstī – Burkinafaso – armija no amata gāza demokrātiski ievēlēto prezidentu un pārņēma varu.

Prezidents Embalo otrdien uzrunāja žurnālistus, sakot, ka "uzbrukums demokrātijai" noticis valdības sēdes laikā. "Mūsu republikas aizsardzības un drošības spēki spēja apturēt šo ļaunumu," sacīja Embalo, piebilstot, ka apšaude ilga piecas stundas un daudzi cilvēki ir gājuši bojā vai tikuši ievainoti. "Tas nebija tikai apvērsums. Tas bija mēģinājums nogalināt prezidentu, premjerministru un visu [ministru] kabinetu," uzsvēra prezidents.

Uzreiz nebija skaidrs, kurš stāv aiz šī apvērsuma mēģinājuma, lai gan prezidents sacīja, ka tas "ir saistīts arī ar mūsu cīņu pret narkotiku kontrabandu". Gvineja Bisava kļuva pazīstama kā kokaīna tranzīta punkts starp Latīņameriku un Eiropu šīs tūkstošgades sākumposmā, jo valsts cieta no korupcijas un vājas tiesībaizsardzības sistēmas radītajām problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!