Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Gvinejā septembra sākumā apvērsumā varu pārņēmušais pulkvedis Mamadijs Doumbouja (attēlā ar sievu Lauri Annu Doumbouju) pirmdien piespiedu kārtā atvaļinājis nepilnu tūkstoti karavīru, vēsta "Africa News".

Līdz šim pie varas bijušo, šobrīd 83 gadus veco, Alfu Kondē nomainījušais speciālo uzdevumu spēku komandieris, kurš ir arī izbijis franču Ārzemnieku leģiona karavīrs, atzīmējis, ka atvaļināšana nekādā ziņā neesot jāuztver kā sodīšana. "Pēc lojālas kalpošanas Gvinejai gandrīz tūkstotis militārpersonu izbaudīs tiesības uz pelnīto atpūtu," paziņojis 37 gadus vecais līderis.

Medijs atzīmē, ka pagaidām nav zināms, kuri karavīri un kādu iemeslu dēļ tiek atvaļināti. Tomēr jau pirms divām nedēļām līdzīgā kārtā tika atvaļināti 44 ģenerāļi un admirāļi, veicot tīrīšanas bruņoto spēku augstākajā vadībā.

Neskatoties uz plašo starptautisko nosodījumu, tostarp no Āfrikas Savienības puses, Doumbouja 1. oktobrī tika svinīgi pasludināts par pārejas prezidentu. Viņš arī solījis pēc nenoteikta ilguma pārejas perioda atgriezties pie demokrātiskas pārvaldes, nododot varu civilām struktūrām. Viņš no civilistu vides izvēlējies arī premjeru, kā arī solījis pārskatīt konstitūciju un apkarot korupciju.

Doumbouja uzsvēris arī nepieciešamību pēc pārskatāmākas līdzekļu sadales bruņotajos spēkos. Noprotams, ka ar lojalitātes trūkumu un korupciju arī tiek pamatotas tīrīšanas armijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!