Foto: AP/Scanpix/LETA

"Kremlis bija pārliecināts, ka kontrolē visus procesus, bet pat šajā situācijā nevar uzvarēt," pirms nepilniem diviem gadiem tepat Gaismas pilī man teica kustības "Atvērtā Krievija" pārstāvis Vladimirs Kara-Murza. Viņš komentēja tobrīd notiekošo reģionālajās vēlēšanās, kur vairākos apgabalos, tostarp Habarovskā, nupat bija uzvarējuši Krievijas prezidenta Vladimira Putina "Vienotajai Krievijai" alternatīvi spēki.

Viss notika pēc Kremļa noteikumiem, bet ne pēc Kremļa plāniem. Trimdā dzīvojošā Putina opozicionāra Mihaila Hodorkovska dibinātās kustības pārstāvis šīs norises toreiz dēvēja par apbrīnojamām, bet tagad jau redzams to rezultāts – opozīcijai izdevās uzlauzt Putina sistēmu.

Krievijas Tālo Austrumu lielākajā pilsētā Habarovskā pirms dažām nedēļām, 11. jūlijā, ielās iznāca ar Kremļa rīcību neapmierinātu cilvēku masas.

Dažādu organizāciju aplēses lēš, ka protestā devās līdz pat 50 000 cilvēku, kamēr oficiālā pilsētas vara "nepieteiktajā demonstrācijā" sanākušo skaitu centās nonivelēt līdz joprojām iespaidīgiem 15 000. Visticamāk, patiesība ir kaut kur pa vidu – ap 30 000. Masu protests pārņēma pilsētu arī pēc nedēļas. Pagāja vēl viena un ielas atkal piepildīja protestētāji. Joprojām arī darbadienās protesta gājienos dodas simti. Krievijā šāda mēroga un tik ilgi protesti nebija notikuši gandrīz desmitgadi. Habarovskā – nekad.


Protesti Habarovskā 25. jūlijā. Foto: AP/Scanpix/LETA.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!