Piektdiena bija musulmaņu gadskārtējā svētceļojuma pēdējā diena, kurā gandrīz 2,5 miljoni musulmaņu svētceļnieku piedalījās "Sātana apmētāšanā ar akmeņiem".
Svētceļnieki no visas pasaules jau agri no rīta drūzmējās ap Džamaratas tiltu Minā, austrumos no Mekas, lai apmētātu ar oļiem trīs masīvus pīlārus, kas simbolizē nelabo.

Ar saucieniem "Allahu akbar! ("Dievs ir dižens!), kas atbalsojās visā ielejā, svētceļnieki veica rituālu, kas iezīmēja ceremonijas beigas.

Svētceļnieki pauda prieku, ka ir beidzies hadžs, kas ir viens no pieciem islāma pīlāriem, kas visiem musulmaņiem jāveic vismaz reizi mūžā, ja vien viņiem ir iespēja.

"Mans vīrs ir akls, un mēs abi esam ļoti veci, taču mēs priecājamies, ka esam šeit, neraugoties uz invaliditāti," teica Fozija no Pakistānas, vedot savu vīru cauri pūlim.

Pēc pīlāru apmētāšanas ar oļiem svētceļnieki devās uz Lielo mošeju Mekā, pirms sākt atpakaļceļu uz mājām.

"Tā bija laba dusmu un vilšanās izlādēšana, it īpaši mūsu materiālajā pasaulē. Kārdinājumu ir daudz," teica kanādiešu musulmanis Sami no Toronto, kurš bija ieradies svētceļojumā kopā ar sievu.

Pa visu trīsstāvu tiltu iepretim pīlāriem bija izmētāts simtiem pazaudētu sandaļu un tukšu pudeļu, kurās ticīgie bija atnesuši oļus. Drošības spēki un mediķi stāvēja līdzās, lai hadža laikā neatkārtotos iepriekšējo gadu traģēdijas.

Nav ziņu, ka šā gada svinībās kāds cilvēku pūlī būtu gājis bojā vai ticis ievainots, taču iepriekšējos svētceļojumos burzmā dzīvības zaudējuši tūkstošiem cilvēku, cenšoties nokļūt tuvāk Sātana pīlāriem.

2006.gada janvārī akmeņu mešanas ceremonijā milzīgajā burzmā tika nogalināti 354 cilvēki, un līdzīgā traģēdijā 2004.gadā 251 cilvēks tika sabradāts līdz nāvei.

Vissmagākais incidents notika 1990.gadā, kad ventilācijas sistēmas bojājuma dēļ tunelī Minā nosmaka 1426 cilvēki.

Tagad Saūda Arābijas varasiestādes pievienojušas tilta kompleksam trešo līmeni, lai mazinātu spiedienu un atļautu mest akmeņus uz pīlāriem 200 000 cilvēku stundā.

Pēc Saūda Arābijas publiskotajiem oficiālajiem skaitļiem, šogad svētceļojumā piedalās 2 454 325 cilvēki no 181 valsts, no kuriem 1 707 814 nav Saūda Arābijas pilsoņi.

Pīlārus pie Džamaratas uzskata par vietu, kur velns parādījās Abrahamam, viņa sievai Hagarai un dēlam Išmaelam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!