Austrijas galēji labējās Brīvības partijas līderis Jērgs Haiders ceturtdien publicētajā intervijā paziņojis, ka Eiropas politiķi ir izteikuši apvainojumus viņa valstij un partijai un par to viņiem ir jāatvainojas.
Haiders, kura vadītā Brīvības partija ir jaunākais partneris jaunajā koalīcijas valdībā, Spānijas laikrakstam "Dario 16" sacīja: "Eiropai ir nostāja, kas var būt bīstama kontinentam."

"Viņi ir nekaunīgi izmantojuši nepamatotus argumentus. Es ceru, ka visi šie politiķi, kas apvainojuši Austriju un manu partiju, būs tik drosmīgi un atvainosies," viņš sacīja.

Haiders izraisījis polemiku, slavinot nacistu nodarbinātības politiku un nosaucot "Waffen SS" par "kārtīgiem cilvēkiem". Vēlāk viņš savus izteikumus atsaucis.

Austrijas jaunajai valdībai, kas piektdien nodeva zvērestu, bija jāsastopas ar spiedienu no Eiropas Savienības, kas cenšas Austriju starptautiski izolēt.

Uz jautājumu, vai viņš ir antisemīts, Haiders atbildēja: "Es nekad neesmu teicis neko pret jūdaismu. Mūsu partijā ir ebreji, un arī Eiropas parlamenta deputāts [no mūsu partijas] ir cēlies no vienas no ievērojamākajām ebreju dzimtām valstī."

Haiders, kurš nav jaunās valdības loceklis, sacīja, ka viņa partija atbalsta stingru imigrācijas politiku šajā Centrāleiropas valstī, bet necels "divmetrīgu tērauda žogu, kā to izdarījuši amerikāņi, atdalot savu valsti no Meksikas".

Haiders pauda, ka viņu "uzjautrināja" Eiropas reakcija uz viņa partijas panākumiem.

"Man tas liekas smieklīgi - redzēt, cik ļoti politiķi ir nobijušies un noraizējušies manis dēļ - partijas prezidenta ar 27 procentiem vēlētāju balsu nelielā valstī," viņš stāstīja.

Haiders piebilda, ka Eiropas Savienībai ir no viņa bail, jo viņš ir izaicinājums sistēmai.

"Pateicoties Eiropas nožēlojamajai nostājai [attiecībā uz manu partiju].. ja vēlēšanas notiktu rīt, mēs uzvarētu," Haiders ir pārliecināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!