Foto: AFP/Scanpix/LETA

Haiti pagaidu premjers Klods Džozefs, kura vadība tikusi apšaubīta kopš 7. jūlijā notikušās prezidenta Džovenela Moiza slepkavības, paziņojis, ka atkāpjas no amata, raksta "Al Jazeera".

Amatu pārņems Ariels Henrijs, kuru divas dienas pirms nāves Moizs iecēla par premjerministru un kuru starptautiskā sabiedrība nesen atzina par "izraudzīto premjerministru".

Džozefs, kurš Moiza vadībā bija ārlietu ministrs un pirms Henrija iecelšanas bija premjerministra pienākumu izpildītājs, līdz šim bija atteicies atzīt Henriju par izraudzīto premjerministru.

Džozefs laikrakstam "Washington Post" atklāja, ka pēdējās nedēļas laikā ticies ar Henriju privāti un piebilda, ka svētdien piekritis atkāpties no amata tautas labuma vārdā. "Visi, kas mani pazīst, zina, ka mani neinteresē šī kauja vai jebkāda veida varas sagrābšana," sacīja Džozefs.

Haiti politisko vidi satricināja jūlija pirmajā pusē notikusī prezidenta Moiza slepkavība. Bruņoti vīri ielauzās prezidenta privātajā rezidencē un nošāva Moizu, kā arī ievainoja viņa sievu, kurai izdevās izdzīvot.

Saistībā ar prezidenta slepkavību arestēti vairāk nekā 20 aizdomās turētie, no kuriem lielākā daļa ir bijušie Kolumbijas karavīri. Tika nogalināti vēl vismaz trīs aizdomās turamie, un policija paziņoja, ka joprojām meklē vēl vismaz septiņus citus.

Kolumbijas policija piektdien paziņoja, ka bijušais Haiti tieslietu ministrijas ierēdnis Džozefs Fēlikss Badio, iespējams, ir pasūtījis Moiza slepkavību.

Kolumbijas policijas priekšnieks Horhe Vargass sacīja, ka Haiti un Kolumbijas varas iestāžu veiktā izmeklēšana kopā ar Interpolu atklāja, ka Badio bija pavēlējis bijušajiem Kolumbijas karavīriem Dubernijam Kapadoram un Germanam Riveram, kuriem sākotnēji bija noslēgts līgums par drošības pakalpojumu sniegšanu, nogalināt Moizu.

Kapadors tika nogalināts apšaudē ar Haiti policiju vairākas stundas pēc Moiza nogalināšanas. Rivera joprojām ir aizturēts Haiti, taču policija joprojām meklē Badio, kurš iepriekš strādāja Haiti Tieslietu ministrijā un pēc tam valdības korupcijas apkarošanas nodaļā, līdz viņu atlaida maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!