Foto: EPA/Scanpix/LETA

Četri cilvēki, kurus turēja aizdomās par vakar pastrādāto Haiti prezidenta Džovenela Moiza slepkavību, nogalināti apšaudē ar drošības spēkiem, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Vēl divi aizdomās turamie ir arestēti. "Viņus [aizdomās turamos] nogalinās vai notvers," sacījis Haiti policijas priekšnieks Leons Šarls.

Trešdien bruņoti vīri sarīkoja uzbrukumu Moiza privātajai rezidencei, nogalinot 53 gadus veco prezidentu un ievainojot viņa sievu.

Runājot pēc prezidenta noslepkavošanas, Haiti pagaidu premjerministrs Klods Džozefs aicināja tautiešus būt mierīgiem un izsludināja valsts mēroga ārkārtas stāvokli.

Ārkārtas stāvoklis jeb "aplenkuma stāvoklis" ļauj aizliegt pulcēšanās un ļauj policijas funkcijas pildīt arī armijai. Tāpat tas nozīmē arī citus izpildvaras paplašinājumus.

ASV prezidents Džo Baidens izteica līdzjūtību Haiti iedzīvotājiem par "šausminošo slepkavību". Savukārt Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons atentātu pret prezidentu nosauca par "riebīgu rīcību" un arī aicināja uz mieru.

Moizs un prezidenta amatā atradās kopš 2017. gada februāra - pēc tam, kad atkāpās viņa priekštecis Maikls Martellijs. Pavadītais laiks prezidenta krēslā viņam sagādāja daudz izaicinājumu - viņa administrāciju apsūdzēja korupcijā un valstī visai bieži notika protesti pret valdību.

Šī gada sākumā galvaspilsētā un citās pilsētās notika plaši protesti, jo cilvēki pieprasīja Moiza atkāpšanos.

Haiti opozīcija paziņoja, ka Moiza piecu gadu pilnvaru termiņam vajadzēja beigties 2021. gada 7. februārī - piecus gadus pēc dienas, kopš Martellija atkāpšanās. Prezidents tomēr uzstāja, ka viņa termiņš turpinās vēl vienu gadu, jo viņš stājās prezidenta amatā tikai 2017. gada 7. februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!