Foto: EPA/LETA
Haiti piekrastē otrdien ap plkst 23.00 pēc Latvijas laika notikusi aptuveni 7,5 balles stipra zemestrīce, kurā sagrautas ēkas un, iespējams, simtiem vai pat tūkstošiem cilvēku gājuši bojā, ziņo ārvalstu masu mediji.

Foto galerija

Zemestrīces epicentrs atradies aptuveni 15 kilometrus no valsts galvaspilsētas Portoprensas un tā bijusi spēcīgākā šajā reģionā pēdējo 200 gadu laikā.

Pēc aculiecinieku teiktā, zemestrīcē ir simtiem vai pat tūkstošiem cietušo un bojāgājušo, kā arī sagrautas daudzas ēkas galvaspilsētā, tostarp cietusi valsts prezidenta pils. Pašlaik valstī nedarbojas arī telefonsakari, ziņo vietējais radio.

Savā pirmajā intervijā pēc zemestrīces Haiti prezidents Renē Prevāls sacīja, ka uz ielām viņam nācies kāpt pāri bojāgājušo ķermeņiem un ar šausmām klausīties nogruvumos iesprostoto izdzīvojušo cilvēku kliedzienos.

Prevāls paziņojis, ka valsts ir iznīcināta, bet upuru skaits var sasniegt tūkstošus.

"Parlaments sabrucis, nodokļu dienests sabrucis. Skolas sabrukušas. Slimnīcas sabrukušas," sacīja Prevāls. "Visas slimnīcas pārpildītas. Tā ir katastrofa," viņš piebilda.

Saskaņā ar raidorganizācijas BBC ziņoto, zemestrīcē sagrauta arī ANO mītne Haiti un daudzi ANO darbinieki pašlaik tiek uzskatīti par pazudušiem bez vēsts.

Daudzi cilvēki ir pametuši galvaspilsētu, jo baidās, ka 7,5 ballu stiprajai zemestrīcei varētu sekot pēcgrūdieni. Jau iepriekš uzreiz pēc zemestrīces sekoja 5,9 un 5,5 ballu stipri pēcgrūdieni.

ASV jau pavēstījusi, ka jau tā nabadzībā ieslīgusī valsts zemestrīcē ir cietusi miljardiem ASV dolāru lielus zaudējumus.

Kādas labdarības organizācijas darbinieks BBC pastāstījis, ka daudzi no tiem galvaspilsētas iedzīvotājiem, kas palikuši Portoprinsā, sēž uz ielām un ir neziņā. "Visa pilsēta ir tumsā. Tūkstošiem cilvēku sēž uz ielām un nezina, kur iet. Šeit ir daudzi cilvēki, kas skraida apkārt, kliedz un raud," viņš sacījis.

Sagrauta arī tūristu vidū iecienītā "Hotel Montana". Lēsts, ka ir pazuduši 200 viesnīcas iemītnieki.

Haiti sūtnis ASV Reimonds Džozefs nodēvējis notikušo par "liela mēroga katastrofu" un lūdzis starptautiskās sabiedrības palīdzību. ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone jau paziņojusi par gatavību sniegt Haiti humanitāru palīdzību, gan nosūtīt armiju glābšanas darbiem. Haiti ir viena no nabadzīgākajām rietumu puslodes valstīm.

ASV ģeoloģijas dienests iepriekš brīdināja par cunami draudiem Karību jūrā, taču vēlāk šis brīdinājums atsaukts.

Latvijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Rets Plēsums trešdien LNT raidījumam "900 sekundes" atzina, ka pagaidām ministrijai nav ziņu, ka zemestrīcē izpostītajā Haiti atrastos Latvijas iedzīvotāji.

Gadījumā, ka radi vai paziņas vēlas iegūt informāciju, tiem jāsazinās ar ministrijas Konsulāro departamentu, norādīja Plēsums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!