Foto: Reuters/Scanpix
Haiti prezidents Mišels Martelī pieprasījis valstī atjaunot armiju, kas tika izformēta 1995.gadā, ziņo aģentūra AP.

Haiti armiju varētu veidot 3500 karavīru, teikts dokumentā, kas nonācis aģentūras rīcībā no kāda ierēdņa, kas vēlējies palikt anonīms.

"Haitiešu valsts šobrīd ir īpaši neaizsargāta pret riskiem un iekšējiem nemieriem, kas var novest līdz anarhijai," teikts dokumentā.

Armija piedalīsies Haiti robežu patrulēšanā, kārtības atjaunošanā nemieru gadījumā, bet tās izveidošana nodrošinās jaunas karjeras iespējas un izveidos jaunas darbavietas. Galīgais mērķis armijas atjaunošanai ir ANO miera uzturētāju nomaiņa ar saviem militārajiem spēkiem.

Haiti valdības paziņojumā teikts, ka ārēju apdraudējumu valstij nav, taču armijas izveide ir nepieciešama, īpaši, lai pārraudzītu robežu ar Dominikānas Republiku, ar kuru tiek dalīta Haiti sala. Caur šo robežu valstī nelegāli tiek ievesta kontrabanda, tai skaitā narkotikas.

Haiti valdība piedāvā karavīru apmācībām atvēlēt 95 miljonus dolāru, plānā iekļauta arī "valsts izlūkdienesta" izveide, specvienību izveide cīņai ar terorismu, kriminālajiem grupējumiem un kontrabandistu tīkliem. Bruņotie spēki nodarbosies arī ar "ekstrēmiskām organizācijām un kustībām, kas aicina uz anarhiju".

Prezidenta priekšlikums ir jāapstiprina Haiti parlamentā.

Haiti armija tika izformēta 1995.gadā, kad prezidents Žans-bertrāns Aristīds atlaida bruņotos spēkus pēc valsts apvērsumiem un cilvēktiesību pārkāpumiem. Kārtību valstī nodrošina apmēram 12 tūkstoši ANO miera uzturētāji, par kuru darbību valsts iedzīvotāji vairākkārt sūdzējušies un pieprasījuši izsūtīt viņus no Haiti. ANO miera uzturētājiem tiek pārmesta holēras izplatīšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!