Pēdējo gadu laikā haizivju uzbrukumi cilvēkiem ir kļuvuši biežāki, vēsta Floridas Universitātes veiktais pētījums, kurā apkopoti visi šo plēsoņu uzbrukumi pasaulē.
Pagājušā gada laikā reģistrēts 71 uzbrukums, kaut gadu iepriekš to skaits bija 63. Tomēr ir arī labā ziņa: lai gan haizivis uzbrūk biežāk, nāves gadījumu skaits ir ievērojami samazinājies. Ja vēl tikai pagājušā gadsimta 90. gados letāls iznākums tika fiksēts 12,3% gadījumu, tad jau šī gadsimta pirmajā desmitgadē tas sagaidījis vien 7,6% uzbrukumu upurus.

2007. gadā bojā gāja viens cilvēks – kāda 23 gadus jauna francūziete, kura atpūtās Jaunkaledonijā (salīdzinājumam: 2006. un 2005. gadā upuru skaits bija 4 katru gadu, savukārt 2004. gadā – 7 haizivju uzbrukuma upuri).

Pētījuma autori uzsver, ka mirušo skaita samazināšanās skaidrojama ar vairākiem faktoriem: daudz ātrāks un precīzāks glābēju un medicīniskā personāla darbs, kā arī apzinīgāka un uzmanīgāka peldētāju, zvejnieku, nirēju un zvejnieku rīcība.

Vislielākajam skaitam uzbrukumu 2007. gadā tika pakļauti sērfotāji (56% no visiem uzbrukumiem), tiem seko peldētāji (38%), kā arī akvalangisti un zemūdens peldēšanas mīļotāji (6%).

Par visbīstamākajām vietām ir atzītas Florida, Havaju salas, Austrālija, Fidži, Meksika un Jaunzēlande.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!