Musulmaņu kaujinieku grupējums "Hamas" trešdien solīja, ka neizbeigs vardarbību Tuvajos Austrumos, neskatoties uz izraēliešu un palestīniešu pamieru, un ka ASV vadītā alianse pret terorismu ir cīņa pret islāmu, kas cietīs neveiksmi.
"ASV vēlas sākt cīņu pret islāmu. Viņiem vajadzētu zināt, ka reliģiskie kari ir ilgi un nežēlīgi. Beigās viņi tiks sakauti," intervijā aģentūrai "Reuters" Gazas sektorā teica "Hamas" dibinātājs šeihs Ahmeds Jasins.

"Viņiem ir jāparaugās pagātnē uz "krusta karu" iznākumiem. Galu galā viņi tika sakauti," piebilda Jasins.

ASV prezidents Džordžs Bušs cenšas izveidot vispārēju pretterorisma aliansi pēc pagājušajā otrdienā notikušajiem terora aktiem Ņujorkā un Vašingtonā.

Viņš ir aicinājis amerikāņus gatavoties ilgam "krusta karam", ar šo izteikumu izpelnoties arābu pasaules nosodījumu, jo tur šo jēdzienu saprot kā kristiešu svēto karu pret musulmaņiem.

Grupējumi "Hamas" un "Islāma džihāds" trešdien noraidīja Palestīnas pašpārvaldes prezidenta Jasira Arafata aicinājumu uz pamieru un solīja turpināt cīņu pret Izraēlas īstenoto palestīniešu zemes okupāciju.

Arafats pirmdien paziņoja, ka devis rīkojumu ievērot pamieru, un atkārtoti izdeva šādu rīkojumu otrdien. Izraēla uz to reaģēja, pavēlot savam karaspēkam nerīkot uzbrukuma operācijas pret palestīniešiem un atstāt ieņemtos Palestīnas pašpārvaldes rajonus.

Komentējot to, Jasins sacīja: "Pietiek ar krāpšanu un blēdībām - okupācija Palestīnā pastāv un, kamēr tā pastāvēs, sarunu par mieru nebūs."

"Es vēlreiz atkārtoju visai pasaulei, ka jebkura vienošanās, kas nepalīdzēs nodrošināt mieru un drošību palestīniešiem, netiks pildīta," piebilda Jasins.

Viņš lika saprast, ka ilgstošie uzbrukumi Izraēlas teritorijā turpināsies. Šādos uzbrukumos pēdējo gadu laikā ir gājuši bojā ļoti daudz izraēliešu, un pašnāvnieku rīkoto sprādzienu skaits ir būtiski palielinājies gada laikā, kopš palestīniešu sacelšanās sākuma. Kopumā intifādas upuru skaits jau pārsniedz 800 cilvēku.

"Miera līgumu es ievērošu tad, kad beigsies okupācija, kamēr tā netiks izbeigta, pretošanās pret to turpināsies," teica Jasins, piebilstot, ka tajā iekļautas "visu veidu pretošanās".

Izraēla Jordānas upes rietumu krastu un Gazas sektoru okupēja 1967.gada Tuvo Austrumu kara laikā. Tādi kaujinieku grupējumi kā "Hamas" un "Islāma džihāds" neatbalsta palestīniešu un izraēliešu miera līgumus.

Starptautiskā sabiedrība ir nosodījusi gan Izraēlas okupāciju, gan palestīniešu pašnāvnieku veiktos sprādzienus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!