Gazas joslā valdošajai palestīniešu kustībai "Hamas" Izraēlas izvirzītie pamiera nosacījumi nav pieņemami, piektdien pavēstīja trimdā Sīrijā mītošais kustības līderis Haleds Mešaals.
"Es jums garantēju - neraugoties uz visu izpostīšanu Gazā, mēs nepieņemsim Izraēlas pamiera nosacījumus," sacīja Mešaals, runājot Kataras galvaspilsētā Dohā, kur viņš apmeklē Gazas konfliktam veltītu reģionālo samitu. "Mēs sakām mūsu mīļajiem Gazā - [Izraēlas] agresija drīz ies bojā uz jūsu nelokāmības klints."

"Mūsu prasības ir šādas - agresija ir jāaptur, ienaidniekam pilnībā ir jāaiziet no Gazas, blokāde ir jāpārtrauc un to nedrīkst atjaunot, un ir jāatver Rafahas robežšķērsošanas punkts," sacīja Mašaals, norādot, ka robežkontrole jāuzrauga Ēģiptes un palestīniešu spēkiem.

Izraēla militārās operācijas izbeigšanai ir izvirzījusi divus nosacījumus - saņemt starptautiskas garantijas, ka kustība "Hamas" nespēs no jauna apbruņoties, saņemot ieročus kontrabandas ceļā no Ēģiptes, un ka no Gazas joslas netiks izšautas raķetes.

Tas, ka Dohas samitā piedalās "Hamas" vadība, bet tajā trūkst prezidenta Mahmuda Abasa palestīniešu pašpārvaldes pārstāvju, norāda uz nevienprātību arābu valstu vidū - Katara un Sīrija atbalsta "Hamas", bet Ēģipte un Saūda Arābija - prezidentu Abasu.

Teju trīs nedēļas ilgstošā ofensīva ir prasījusi vismaz 1105 cilvēku dzīvības un vēl 5100 guvuši ievainojumus, paziņoja Veselības ministrija Gazas joslā. Palestīniešu cilvēktiesību organizācija pavēstījusi, ka aptuveni 700 bojāgājušo ir civiliedzīvotāji. Savukārt Izraēlas pusē ir 13 bojāgājušie - desmit militārpersonas un trīs civilisti, kurus nogalinājusi palestīniešu kaujinieku raķešu uguns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!