Bijušais palestīniešu pašpārvaldes premjerministrs un kustības "Hamas" vadītājs Ismails Hanija sestdien noraidīja ASV prezidenta Džordža Buša ierosinātos nosacījumus Palestīnas valsts izveidošanai.
"Mēs noraidām Buša redzējumu par pārpalikumu valsti," Gazā, uzrunājot no Mekas atgriezušos svētceļniekus, sacīja Hanija.

Bušs ceturtdien aicināja darīt galu četrus gadu desmitus ilgušajai Izraēlas īstenotajai palestīniešu zemju okupācijai, vienlaikus norādot, ka miera līguma labā abām pusēm būs jāpieņem sarežģīti lēmumi.

Hanija vērsās pret Buša pausto ideju, ka nosacījums par palestīniešu bēgļu atgriešanos dzimtenē tagadējās Izraēlas teritorijā varētu palikt ārpus miera līguma.

"Mēs noraidām viņa pausto noliegumu attiecībā uz bēgļu tiesībām atgriezties, kā arī viņa pozīciju Jeruzalemes jautājumā," sacīja Hanija.

"Mums ir nepieņemami, ka 11 000 [palestīniešu] cietumnieku paliek Izraēlas cietumos un ka [ebreju kolonistu] apmetnes paliek Palestīnas teritorijā," piebilda bijušais premjers.

Kustība "Hamas" neuzskatīs par saistošu Izraēlas premjerministra Ehuda Olmerta un palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa panākto vienošanos, jau piektdien norādīja "Hamas" preses sekretārs Ismails Radvans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!