Palestīniešu kustība "Hamas" ir gatava veidot attiecības ar Izraēlu, bet viss atkarīgs no Izraēlas nostājas, piektdien Maskavā pirms sarunām ar Krievijas ārlietu ministru sacīja kustības līderis.
""Hamas" ir pilnīgi gatavas iespēju robežās sarunas turpināt. Tagad viss atkarīgs no Izraēlas politikas," pirms sarunām ar Sergeju Lavrovu ziņu aģentūrai AFP sacīja Haleds Mešaals.

Iepriekš Mešaals izteica cerību vizīti Maskavā izmantot kā atspēriena punktu dialogam ar starptautisko sabiedrību, kuras lielākā daļa no palestīniešu pašpārvaldē varu ieguvušās kustības izvairās.

ASV un Eiropas Savienība (ES) "Hamas" ir atzinušas par teroristisku organizāciju, taču Krievija to par tādu neuzskata. Tomēr gan Vašingtona, gan Brisele, gan Maskava līdz ar ANO veido tā saukto Tuvo Austrumu miera kvartetu, kas cenšas uzstāties kā starpnieks palestīniešu un izraēliešu konflikta risināšanā.

Krievija pārējos kvarteta locekļus pārsteidza nesagatavotus pēc "Hamas" negaidītās uzvaras vēlēšanās, uzaicinot grupējuma delegāciju uz Maskavu.

Kamēr Izraēla šo soli asi kritizēja, ASV tam izteikusi piesardzīgu atbalstu.

Tomēr neskatoties uz cerībām, ka Krievija spēs izdarīt uz "Hamas" spiedienu, lai tas pakļautos starptautiskajām prasībām un atzītu Izraēlas valsti, atteiktos no vardarbības, kā arī piekristu ievērot iepriekš ar Telavivu noslēgtās vienošanās, pirms islāmistu delegācijas ierašanās Maskavā augsta ranga grupējuma pārstāvis paziņoja, ka "Hamas" joprojām atsakās atzīt Izraēlu.

"Atzīšanas jautājums ir izbeigts jautājums. Mēs Izraēlu neatzīsim," žurnālistiem paziņoja Mohammeds Nazals.

Arī Mešaals pēc ierašanās Maskavā nekavējoties uzbruka Izraēlai, apgalvojot, ka tā neievēro Tuvo Austrumu kvarteta atbalstīto tā saukto ceļa kartes miera plānu.

"Problēma nav "Hamas" nostājā, bet Izraēlā. Viņi ir politiski noraidījuši ceļa karti," islāmistu līderis teica žurnālistiem lidostā. "Galvenā problēma ir Palestīnas okupācija."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!