Foto: AFP/Scanpix

Palestīniešu islāmistu kustība "Hamas" pirmdien publiskoja savu jaunās politikas dokumentu, kurā mīkstināta pozīcija pret Izraēlu, atzīstot 1967. gada robežas.

"Hamas" ilgstoši aicinājusi iznīcināt Izraēlas valsti, bet jaunajā dokumentā, kura mērķis ir uzlabot kustības starptautiskās pozīcijas, tiek pieņemta ideja par Palestīnas valsti Izraēlas 1967. gada Sešu dienu karā okupētajās teritorijās.

Tāpat dokumentā norādīts, ka "Hamas" cīņa nav pret ebrejiem to reliģijas dēļ, bet gan pret Izraēlu kā okupētāju.

Tomēr vienlaikus "Hamas" amatpersonas uzsvēra, ka jaunais dokuments nekādā veidā nenozīmē Izraēlas valsts atzīšanu, kā to pieprasa starptautiskā sabiedrība.

"Hamas" uzskata, ka nacionālā mierizlīguma formula ir pilnībā suverēnas un neatkarīgas Palestīnas valsts izveide ar Jeruzalemi kā tās galvaspilsētu 1967. gada 4. jūnija robežas, ar bēgļu un pārvietoto personu atgriešanos savās mājās, no kurām viņi tika izraidīti," lasāms dokumentā.

Kustības līderi jau ilgstoši ir runājuši par ierobežotāku mērķi izveidot Palestīnas valsti Jordānas upes rietumkrastā un Gazas joslā, tomēr tas nav bijis izklāstīts tās statūtos.

Tomēr pēc gadiem ilgām iekšējām diskusijām jaunajā dokumentā formāli ir pieņemta ideja par valsti teritorijās, kuras 1967.gada Sešu dienu karā okupēja Izraēla.

"Hamas", kas kontrolē Gazas joslu, joprojām ir dziļi nošķirta no Jordānas upes rietumkrastā bāzētās "Fatah", kas ir mērenāka Palestīnas prezidenta Mahmuda Abasa vadīta partija.

Paziņojums par politikas nostādņu dokumentu izplatīts pirms Abasa pirmās klātienes tikšanās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, kas Vašingtonā paredzēta trešdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!