Foto: RIA Novosti/Scanpix

Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs pirmdien salīdzinājis Hamburgā vardarbīgos protestus sarīkojušos kreisos radikāļus un anarhistus ar neonacistiem un islāmistu teroristiem.

G20 samita laikā Hamburgā sapulcējās tūkstošiem tā dēvēto antiglobalizācijas aktīvistu, kuru protesti pārauga vardarbībā. Tika uzbrukts policistiem, dedzinātas automašīnas un atkritumu konteineri, izlaupīti veikali un celtas barikādes.

Par dalību nekārtībās administratīvais arests piemērots 186 cilvēkiem, bet 51 personai izvirzītas kriminālapsūdzības.

Vislielākā vardarbība izcēlās naktī uz sestdienu netālu no G20 samita norises vietas Hamburgas centrā.

"Tie nebija demonstranti. Tie bija noziedznieki anarhisti," uzsvēra de Mezjērs, piebilstot, ka vardarbība bijusi pilnīgi nekontrolēta, daudzo gadījumos nonākot pat līdz slepkavnieciskām darbībām.

Ministrs pauda pārliecību, ka šie cilvēki nevar attaisnoties ar kādiem politiskiem motīviem, un paziņoja, ka viņi ir "nicināmi vardarbīgi ekstrēmisti, tādi paši kā nenonacisti un islāmistu teroristi".

Varasiestādes paziņojušas, ka ievainoti gandrīz 500 no 20 000 policistu, kas gādāja par drošību samita laikā.

Ievainoto protestētāju skaits nav zināms.

Plašās nekārtības likušas uzdot jautājumu, kādēļ Vācijas kanclere Angela Merkele izvēlējusies Hamburgu par samita norises vietu, ņemot vērā, ka pilsēta pazīstama kā kreiso ekstrēmistu pulcēšanās vieta.

De Mezjērs noraidīja šādas runas un uzsvēra, ka Vācija turpinās rīkot vērienīgus pasākumus lielākajās pilsētās, "jo viss cits līdzinātos valsts kapitulācijai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!