Otrdien Vācijas pilsētā Hannoverē oficiāli tiks slēgta pasaules izstāde "Expo", kurā kopš jūnija varēja aplūkot gandrīz 200 pasaules nāciju un lielāko sabiedrisko organizāciju paviljonus, tostarp Latvijas.
Izstāde norisinājās 153 dienas un tās laikā bija iespējams baudīt visdažādāko kultūras pasākumu programmu. Tā norisinājās 160 hektārus plašā teritorijā, un, lai arī kopumā izstādes prognozes bija pārspīlētas un plānoto 40 miljonu vietā izstādi apskatīja 18 miljoni cilvēku, Latvijas paviljona vadītāji ir gandarīti ar paveikto.

Kopumā Latvijas paviljonu, kas tika veidots kā atvērta arhitektoniska forma - pret debesīm vērsts niedru piltuves jumts -, apmeklēja 2,9 miljoni cilvēku un paviljons atzīts par vienu no efektīvākajiem.

Oficālā izstādes noslēguma ceremonija sāksies plkst 13. No katras valsts tajā aicināti piedalīties ekspozīcijas darbinieki tautas tērpos un no Latvijas piedalīsies arī deju kolektīvi "Liesma" un "Dzirkstelīte".

Pēc oficiālā pasākuma plkst. 16.30 notiks Latvijas paviljona slēgšana un karoga nolaišana, kurā dziedās Cēsu zēnu koris. Paviljonu pēdējie viesi varēs apskatīt līdz pusdesmitiem vakarā, kad sāksies izstādes lielā uguņošana.

Paviljona darbinieki mājup dosies jau no 1.novembra, bet tā direktors vēl kādu laiku uzturēsies Hannoverē, lai nokārtotu visas formalitātes. Jau ziņots, ka Latvijas paviljonu pārvedīs uz valdorfskolu no Osnabrikas Vācijā, kas vēlas ierīkot tajā skolēniem nometni vasaras nodarbībām.

Pasaules izstādēm "Expo" ir 150 gadus ilga vēsture. Pirmā izstāde notika 1851.gadā Londonā. Kopš tā laikā 13 dažādās pasaules valstīs notikusi 61 izstāde - visbiežāk tādās valstīs kā ASV, Beļģijā, Francijā un Anglijā.

Par godu "Expo" ir uzcelti tādi pasaulslaveni simboli kā Eifeļa tornis Parīzē, Atomiums Beļgijā, Kristāla pils Londonā.

"Expo 2000" tēma bija "Daba. Cilvēks. Tehnoloģija. Jaunas pasaules radīšana".

Nākamā izstāde notiks Japānā Aiči apgabalā, Sato pilsētā. Izstādes devīze būs "Dabas gudrība" ("Natures wisdom") un to plānots veidot tā, lai uzsvērtu dabas aizsardzību, dabas krāšņumu un tehnoloģiju attīstību vienlaicīgi. Ielūgumu piedalīties izstādē Japāna plāno izsūtīt nākamā gada jūnijā un neoficiāli izskanējis, ka šajā izstādē varētu piedalīties visas Baltijas valstis kopīgi, iespējams, kopā ar ziemeļvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!