Kamēr Ukrainas prezidents un militārā vadība apgalvo, ka atkāpšanās no Debaļceves bija plānveida un organizēta, aculiecinieku stāstītais atklāj piedzīvotās šausmas un ne vienmēr sakrīt ar oficiālajiem paziņojumiem.

Ukrainas spēku atkāpšanās no stratēģiski svarīgās Debaļceves, par kuru pēdējā nedēļā notika smagas kaujas, sākās 18. februārī. Armijas Ģenerālštābs paziņoja, ka spēku izvešanas laikā krituši seši karavīri.

Šo nelielo bojāgājušo skaitu apšauba "The Wall Street Journal" Maskavas biroja žurnālists Džeimss Marsons, kurš seko notikumiem Austrumukrainā.

"Porošenko runā par sešiem bojāgājušajiem karavīru atkāpšanās no Debaļceves laikā. Mediķis, ar kuru es tagad runāju, stāsta, kā viņa acu priekšā uzspridzināja trīs kravas automašīnas, kurās atradās desmitiem cilvēku," Marsons ierakstījis mikroblogošanas vietnē "Twitter".

"The Wall Stret Journal" publikācijā, kas veltīta Debaļceves notikumiem, minētas arī citas liecības, kas norāda uz haosu atkāpšanās operācijas laikā un apšauba oficiāli nosaukto bojāgājušo skaitu.

"Atkāpšanās nebija organizēta. Automašīnas apdzina cita citu. Mums pakaļ dzinās separātistu BMP [kājnieku kaujas mašīna]. 16 puišus no mūsu kravinieka burtiski nopļāva ložmetēja uguns," laikraksts citē tagad slimnīcā Artemivskā guļoša karavīra vārdā Igors stāstīto.

"Tā nebija atkāpšanās. Atkāpšanos atbalsta artilērija, bet viss notiek pa sagatavotu maršrutu. Mūs pameta," papildinājis Igors.

Tāpat vairāki no Debaļceves izbraukušie karavīri noliedz informāciju, ka būtu no Kijevas saņēmuši pavēli par atkāpšanos, uzsver Marsons.

"Porošenko spīkers runā par atkāpšanās pavēli. Karavīri stāsta, ka pavēli deva komandieris kaujinieku uzbrukuma dēļ. Viens virsnieks pastāstīja, ka sāka karavīru izvešanu pēc pēdējā BMP zaudēšanas. Pavēli no komandiera nesaņēma, jo rācija nedarbojās," raksta Marsons.

Citu aculiecinieku stāstīto par notikumiem Debaļcevē var lasīt šeit.

Vēstīts, ka trešdien sākta Ukrainas spēku izvešanas no stratēģiski svarīgās Debaļceves pilsētiņas.

Pēdējo dienu laikā kaujās gājuši bojā vismaz 22, bet ievainoti vairāk nekā 150 Ukrainas armijas karavīri, atsaucoties uz Ukrainas pretterorisma centra informāciju ziņo "Ukrainskaja pravda". Vairāk nekā 100 ievainoto nogādāti slimnīcā Artemivskā.

Vēstīts, ka Debaļceve ir stratēģiski svarīga, jo tajā atrodas dzelzceļa mezgls, kas dotu iespēju Krievijai apgādāt kaujinieku kontrolētās teritorijas Luhanskas un Doņeckas apgabalos.

Maskavas atbalstītie kaujinieki iepriekš paziņoja, ka pilsētiņa ir ielenkta, tāpēc uzskatāma par viņu teritoriju, uz kuru 15. februārī spēkā stājusies uguns pārtraukšana neattiecas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!