Honkongā pirmdien notiek vardarbīgas protestētāju un policijas sadursmes, tiek bloķētas ielas, likta lietā asaru gāze un gumijas lodes, divi cilvēki guvuši smagus ievainojumus un ir kritiskā stāvoklī, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vienu protestētāju pirmdienas rītā sašāva policija. Viņš ir trešā policijas sašautā persona kopš protestu sākuma jūnijā.

Incidents notika laikā, kad demonstranti mēģināja bloķēt krustojumu. Policija apstiprina, ka viens no likumsargiem pielietojis dienesta ieroci pret maskotu demonstrantu. Krūtīs sašautais vīrietis slimnīcā operēts un viņa stāvoklis ir kritisks, atklāja varasiestādes.

Vēlāk pirmdien kāds Pekinas atbalstītājs pēc strīda ar protestētājiem apliets ar uzliesmojošu šķidrumu un aizdedzināts. Vīrietis kritiskā stāvoklī nogādāts slimnīcā.

Sadursmes pirmdien notikušas arī citās Honkongas vietās, kur policija likusi lietā asaru gāzi un gumijas lodes.

Ķīniešu universitātē policija ar gumijas lodēm atbildēja demonstrantiem, kas meta akmeņus. Politehnikumā pret demonstrantiem pielietota asaru gāze. Demonstranti cēla barikādes, radot satiksmes traucējumus, traucēta arī vilcienu kustība.

Vardarbība seko nedēļas nogalē notikušajiem protestiem, reaģējot uz 22 gadus veca studenta nāvi piektdien. Aleks Čovs pirms nedēļas policijas operācijas laikā nokrita no daudzstāvu autostāvvietas un piektdien slimnīcā mira.

Prodemokrātiskie protesti Honkongā sākās jūnijā, iedzīvotājiem paužot neapmierinātību pret valdības plāniem atļaut apsūdzēto izdošanu kontinentālajai Ķīnai. Pēc plašiem protestiem iecerētais likumprojekts tiks atsaukts, taču demonstrācijas turpinājās un tagad pieprasa pilnīgu demokrātiju un izmeklēšanu par policijas darbību protestu apspiešanā.

Sadursmes ir kļuvušas vardarbīgas un oktobrī pilsētā tika aizliegta sejas masku izmantošana.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047. gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!