Foto: Publicitātes attēli

Ukrainas Harkivas apgabalā kādā no atbrīvotajiem ciemiem atrasts okupantu ierīkots spīdzināšanas pagrabs, kurā iebrucēji pametuši arī kārbu ar zobu protēzēm, liecina Harkivas apgabala policijas Izmeklēšanas pārvaldes vadītāja Serhija Bolvinova "Facebook" ieraksts.

Tiesa, kā noskaidrojkās vēlāk, zobu protēzes, visticamāk, nav izrautas aizturētajiem un tikai izskatās pēc zelta.

"Pēc Piski-Radkivski ciema atbrīvošanas pie policijas vērsās vietējie iedzīvotāji, kuri paziņoja, ka vienas ēkas pagrabā [krievi] turēja gūstekņus – vietējos iedzīvotājus, ATO [pretterorisma operācijas] dalībniekus un armijniekus," raksta Bolvinovs.

Vietējie atklājuši, ka no pagraba pastāvīgi dzirdējuši kliedzienus.

Foto: Publicitātes attēli

"Šobrīd policijai ir skaidri zināms par spīdzināšanu, dzīvu aprakšanu/izrakšanu, gāzmaskas uzvilkšanu ar degošu lupatu virs tās. Tāpat kambarī atrasts falla imitators, kārba ar izrautām zobu protēzēm, vadi un virves, un viena šeit bijuša vīrieša pratināšanas pieraksti," skaidro amatpersona.

Lai gan zobu protēzes daudziem izraisīja drūmas asociācijas ar nacistu zvērībām, visticamāk šoreiz tie nav izrauti spīdzinātajiem. Kā vēlāk trešdien rakstīja laikrakst “Bild”, protēzes atpazinis vietējais zobārsts – 60 gadus vecais kungs gadiem krājis saviem pacientiem izņemtās protēzes, taču Krievijas karavīri tās nozaguši, izlaupot viņa kabinetu. Viņš skaidro, ka zobi varētu būt nozagti, jo vizuāli izskatās pēc zelta, bet patiesībā tie esot no nerūsējošā tērauda. Tāpat okupanti tos varētu būr izmantojuši, lai iebiedētu vietējos iedzīvotājus.

Publicitātes foto

Policija jau ir identificējusi Ukrainas karavīrus, par kuriem tur ņirgājušies iebrucēji.

Šī nav pirmā vieta Harkivas apgabalā, kur pēc okupantu padzīšanas atrastas spīdzināšanas telpas. Ukrainas nacionālās policijas vadītājs Igors Klimenko informēja, ka apgabalā bijušas vismaz 10 nelikumīgas aizturēšanas vietas.

Krievija tradicionāli savu spēku saistību ar kara noziegumiem noliedz vai nekomentē Ukrainas apsūdzības.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!