Harkovā mītiņa dalībnieki nojauca lielāko Vladimira Ļeņina pieminekli Ukrainā, vēsta aģentūra UNIAN.

Tiek ziņots, ka skulptūra pilnā augumā nogāzās uz zemes pulksten 22.25 pēc vietējā laika.

Aktīvisti centās demontēt monumentu divu ar pusi stundu laikā. Pirmais mēģinājums izrādījās neveiksmīgs, jo pārtrūka viena no trosēm, kuru aktīvisti vilka.

Pēc tam aktīvisti nozāģēja daļu no pieminekļa kājām un ar divu trošu palīdzību nogāza 12 metrus lielo "milzi".

Svētdien tūkstošiem cilvēku piedalījās demonstrācijā, paužot atbalstu Ukrainas vienotībai. Demonstranti, kuru skaits esot bijis līdz pat astoņiem tūkstošiem cilvēku, izmantoja Ukrainas karogus, plakātus ar dažādiem uzrakstiem un nacionālistu organizācijas "Labējais sektors" simboliku.

Pēc demonstrācijas akcijas dalībnieki pievēršas tuvumā esošajam Ļeņina piemineklim, kuram nozāģēja rokas un galvu. Pēc tam, gaidot tehniku, aktīvisti ar āmuru izsita uzrakstu "Slava Ukrainai".

Turpinājumā ar kāpņu palīdzību cilvēki uzrāpās augšā un sāka griezt nost pieminekļa kājas. Spriežot pēc visa, tuvākajā laikā piemineklis tiks gāzts, vēsta aģentūra UNIAN.

Notikuma laukumā atrodas aptuveni tūkstotis cilvēku. Cilvēki tur "Labējā sektora" simboliku, nacionālos un Krimas-tatāru tautas karogus.

Mītiņa dalībnieki pagājuši 15-20 metru attālumā no pieminekļa un novēro situāciju.

Brīvības laukumā nav redzami milicijas darbinieki uniformā, taču laukuma tuvumā esošajās ielās esot "ievērojams skaits drošības uzturētāju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!