Foto: Reuters/Scanpix
Pēc spēcīgās zemestrīces pie Japānas cunami viļņi sasnieguši Havaju salas, taču nozīmīgi postījumi nav nodarīti, vēsta CNN.

Raidsabiedrība ziņo, ka cunami viļņi bijuši 0,85 – 1,82 m augstumā un par lieliem postījumiem netiek ziņots. Iedzīvotāji no piekrastes pilsētām ir evakuēti, un par viņu atgriešanos dzīvesvietās varas iestādes lems rīt pēc situācijas pārbaudes.

Cunami draudi Havaju salās bija pēc 2010. gada zemestrīces Čīlē, taču arī toreiz salas nozīmīgi necieta.

Jau ziņots, ka piektdien Japānas tuvumā notika 8,9 balles stipra zemestrīce.

Zemestrīce notika 10 kilometru dziļumā apmēram 125 kilometrus no Japānas austrumu piekrastes un 380 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Tokijas.

Klusā okeāna Cunami brīdinājumu centrs ASV piederošajās Havaju salās paziņoja, ka brīdinājums par cunami ir spēkā Japānā, Krievijas Tālajos Austrumos un Klusā okeāna Ziemeļmariānu salās. Būt trauksmes gatavībā iespējamu cunami gadījumā tika aicināti iedzīvotāji Guamā, Taivānā, Filipīnās, Indonēzijā un Havaju salās.

Japānas Meteoroloģiskā aģentūra brīdināja, ka piekrasti zemestrīces epicentra tuvumā var piemeklēt sešus metrus augsti cunami.

Policija un krasta apsardze turpina novērtēt zemestrīces un cunami postījumus.

Šajā rajonā pēdējās dienās notikušas vairākas zemestrīces, tai skaitā 7,3 ballu zemestrīce trešdien.

Krievijā Tālo Austrumu reģionā no Kuriļu salu arhipelāga evakuēti 11 000 cilvēku. Pie Šikotanas salas novērota jūras līmņa celšanās un ledus kustība. Fiksēts pirmais cunami vilnis, kas nav pārsniedzis viena metra augstumu.

Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija iesaka reģiona iedzīvotājiem Kuriļu salās un Sahalīnā meklēt patvērumu augstienēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!