Foto: AFP/Scanpix/LETA

Helikoptera avārijā Tadžkistānā, Pamira kalnos, gājuši bojā pieci cilvēki - trīs alpīnisti un divi apkalpes locekļi, pirmdien paziņojusi Tadžikistānas Ārkārtējo situāciju komiteja.

Vēl 12 alpīnistus un vienu helikoptera apkalpes locekli no avārijas vietas izdevies evakuēt, viņiem sniegta medicīniskā palīdzība. Tikmēr Igaunijas mediji vēsta, ka ar šo helikopteru bijis paredzēts atgriezties galvaspilsētā Dušanbē arī grupai igauņu alpīnistu, kas bija uzkāpuši 7495 metrus augstajā Ismaila Somoni smailē, savulaik pazīstamā kā Komunisma smaile, taču igauņi sarežģīta lejupkāpiena dēļ uz šo lidojumu nav paspējuši.

Kā sociālajā tīklā "Facebook" raksta igauņu alpīnisti, grūtā atceļā no virsotnes viņi izglābušies no divām lavīnām un bāzes nometnē pārnākuši jau tumsā. Uzzinot, ka pirmais no diviem helikopteriem, ar ko igauņiem bija paredzēts atgriezties galvaspilsētā, jau aizlidojis, viņi sajutuši vilšanos, bet tad saņēmuši ziņu, ka helikopters desmit minūtes pēc pacelšanās avarējis, pastāstījusi grupas vadītāja Katrīna Merisalu.

Lidaparāts, kurā atradās 13 alpīnisti no Krievijas un pa vienam no Baltkrievijas un Spānijas, avarēja svētdien, stiprā vējā un sliktas redzamības apstākļos mēģinot nolaisties uz šaura morēnas plato aptuveni 4500 metru augstumā, 14 kilometrus no bāzes nometnes. Visi trīs bojāgājušie alpīnisti bija Krievijas pilsoņi, bet apkalpes locekļi - tadžiki.

Igauņi raksta, ka pārdzīvo notikušo, jo pazinuši daudzus no alpīnistiem, kas atradās helikopterā, un vakarā gatavojušies kopā ar viņiem svinēt atgriešanos Dušanbē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!