Foto: AFP/Scanpix

Afganistānas drošības spēki apalvo, ka Helmandas provinces dienvidos aizturējuši kādu vācieti, kurš ilgu laiku bijis džihādistu grupējuma "Taliban" militārais padomnieks, ziņo BBC.

Vīrietis tika aizturēts sprāgstvielu izgatavošanas vietu reida laikā kopā ar trīs citiem aizdomās turētiem kaujiniekiem. Viņa identitāte vēl nav noskaidrota, bet ierēdņi atklājuši, ka vīrietis runā vācu valodā, un pats apgalvo, ka ir vācietis. Ja šis fakts apstiprināsies, tad tas būs viens no ratajiem gadījumiem, kad rietumnieki cīnās ar nemierniekiem Afganistānā, skaidro BBC, papildinot, ka liela daļa Helmandas pakļauta "Taliban" kontrolei.

Afganistānas amatpersonas uzskata, ka vīrietis kopā ar "Taliban" bijis Taliban astoņus gadus. Afganistānas armija paziņojusi: "Vācijas pilsonis sevi sauc par Abdulu Vadudu." Savukārt viņa vācu vārds nav zināms.

"Šis cilvēks ir pārvietots uz Kandaharas gaisa spēku bāzi, un tagad viņš atrodas ASV spēku aizgādībā," informējusi Afganistānas armija.

"Taliban" ir radikālo islāmistu grupējums, kas varu Afganistānā ieguva pilsoņu karā 1996. gadā. Kontroli pār valsti zaudēja pēc ASV vadītā iebrukuma 2001. gadā.

Esot pie varas, "Taliban" ieviesa stingru šariata likumu pārvaldi, tostarp publiskos nāvessodus, ķermeņa daļu amputācijas un aizliegumu sievietēm piedalīties publiskajā dzīvē. Vīriešiem bija jāaudzē bārdas, bet sievietēm jānēsā seju un ķermeni nosedzošās burkas. Televīzija, kino un mūzika bija aizliegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!