Foto: EPA/LETA

Ēģiptes piramīdu noslēpumi turpina pārsteigt un nodarbināt zinātnieku prātus – vienā no Gīzas piramīdām atklāts milzīgs iepriekš nezināms tukšums, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ar paziņojumu par atklāto tukšumu Heopsa piramīdā klajā nākuši franču un japāņu zinātnieki, kuri divus gadus projekta "Scan Pyramids" ietvaros veic pētījumus slavenajā piramīdu kompleksā.

Tukšums atklāts, izmantojot tā saukto muogrāfijas tehniku, kas spēj skenējot noteikt blīvuma izmaiņas lielās akmens struktūrās. Iepriekš pētniekiem izdevās atklāt tukšumu piramīdas ziemeļu sienā, bet jaunatklātais dobums ir daudz lielāks – 30 metrus garš un vairākus metrus augsts.

Pagaidām nav zināms, kāpēc tukšums izveidots un vai tajā atrodas kaut kas vērtīgs, jo tam nav piekļuves.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Heopsa piramīda ir celta starp 2509. un 2483. gadu pirms mūsu ēras. 140 metrus augstā būve ir lielākā no Gīzas piramīdām un ir viens no septiņiem pasaules brīnumiem.

Heopsa piramīdā atrodas trīs zināmas lielas telpas un virkne eju, no kurām galvenā ir 47 metrus garā un astoņus metrus augstā Lielā galerija. Jaunatklātais tukšums atrodoties tieši virs tās un ir līdzīgs izmēros.

Zinātniekiem gan nav skaidrs, vai dobums ir horizontāls, vai slīps un vai to veido viens vesels vai virkne secīgu tukšumu. "Par ko mēs esam droši, ka šis lielais tukšums tur ir, ka tas ir iespaidīgs un ka tam tur nebūtu jābūt vismaz saskaņā ar man zināmajām teorijām," skaidro HIP institūta Parīzē pētnieks Mehdi Tajoubi.

Heopsa piramīdā ir zināmi nodalījumi, kuri varētu būt izveidoti apzināti, lai samazinātu svaru un mazinātu spiedienu uz akmens konstrukcijām, domā eksperti. Virs Heopsa piramīdas augstākās kameras, piemēram, ir pieci tukšumi.

"Tas varētu būt sava veida tukšums, ko celtnieki atstājuši, lai no piramīdas svara aizsargātu Lielās galerijas ļoti šauro jumtu," viņš skaidro BBC.

Tikmēr viens no pētnieku komandas līderiem no Kairas Universitātes Hanijs Helals domā, ka dobums ir pārāk liels, lai būtu veidots spiediena samazināšanas nolūkos, bet jautājums pētniekiem vēl ir jāizdiskutē.

Muogrāfija ir neinvazīva skenēšanas tehnika, kas attīstīta pēdējos 50 gados un ir izmantota vulkānu, ledāju un pat Fukušimas kodolreaktoru pētīšanā pēc katastrofas 2011. gadā.

Pētot Gīzas piramīdas, pētnieki izmantojuši trīs dažādas muogrāfijas tehnoloģijas, kas visas uzrādīja vienādus datus par mistikā dobuma atrašanās vietu un izmēriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!