Foto: AFP/Scanpix
Libānā bāzētā šiītu kaujinieku kustība "Hizbollah" sestdien vainoja islāmistu ekstrēmistus par tas augsta ranga militārā komandiera nogalināšanu artilērijas uzbrukumā Sīrijā.

"Izmeklēšana apliecina, ka sprādzienu, kura mērķis bija viena no mūsu pozīcijām netālu no Damaskas starptautiskās lidostas un kurā mocekļa nāvē aizgāja mūsu brālis komandieris Mustafa Badredīns, izraisīja artilērijas bombardēšana, kuru veica takfiri (sunnītu ekstrēmistu) kaujinieki, kas darbojas reģionā," teikts "Hezbollah" izplatītajā paziņojumā.

Tajā nav minēts konkrēts grupējums, un pagaidām neviens nav uzņēmies atbildību par uzbrukumu. "Hezbollah" atbalstošie plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka uzbrukums notika ceturtdienas naktī.

Irānas atbalstītā kustība Sīrijā ir izvietojusi tūkstošiem kaujinieku. Badredīns Sīrijā vadīja intervenci prezidenta Bašara al Asada atbalstam.

"Hezbollah" cīnās pret Asada režīma pretiniekiem, tostarp sunnītu ekstrēmistiem no džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") un ar teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītās "Al Nusras frontes".

Sestdien – dienu pēc tam, kad Badredīna bērēs Beirūta pulcējās tūkstošiem cilvēku – izplatītajā paziņojumā "Hezbollah" solīja neatkāpties no kara Sīrijā pret, ka norāda grupējums, "noziedzīgām bandām".

"Izmeklēšanas rezultāts tikai palielinās mūsu apņēmību un turpinās cīņu pret šīm noziedzīgajām bandām, līdz tās ir sakautas," teikts paziņojumā.

"Tā ir cīņa arī pret amerikāņu un cionistu plāniem reģionā, kurus īsteno teroristi," piebilsts "Hezbollah" izplatītajā vēstījumā.

Badredīns, kurš bija ASV izveidotajā teroristu melnajā sarakstā, bija galvenais aizdomās turētais par 2005. gadā Beirūtā notikušo Libānas bijušā premjera Rafika Hariri slepkavību. Viņš arī bija viens no Izraēlas meklētākajiem noziedzniekiem.

Viņa priekšteci, brālēnu un svaini Imadu Mughnijehu 2008. gadā nogalināja sprādzienā, par kuru "Hezbollah" vainoja reģionālo ienaidnieci Izraēli, ar kuru grupējums vairākus gadus karoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!