Foto: AP/Scanpix
Visas pasaules hinduisti ir sarūgtināti par ļoti godājamā veiksmes un gudrības dieva Ganēša, kurš tiek attēlots kā būtne ar ziloņa galvu un snuķi, "trivializēšanu", portālu "Delfi" informē hinduistu aktīvists Radžans Zeds.

Hinduistu sašutuma iemesls ir laikraksta "Sunday Times" Dienvidāfrikas izdevumā publicēta karikatūra, kurā Ganēša attēlots ar kriketa nūju vienā un naudas žūkšņiem pārējās rokās, bet viņa priekšā tiek upurēts Dienvidāfrikas kriketa organizācijas (CSA) vadītājs.

Tā ir nepiemērota hinduistu pielūgtā Ganēša attēlošana, kas sāpina ticīgos, uzsver Zeds, kurš ir Vispasaules Hinduisma biedrības prezidents. Zeds pieprasa mediju koncerna īpašniekus un karikatūristu Džonatanu Šapiro nekavējoties atvainoties par nodarījumu un izņemt karikatūru no interneta vietnēm, kā arī aicina no darba mediju koncernā aiziet divus tur strādājošos hinduistus, ja atvainošanās netiks saņemta.

Ganēša ir jāpielūdz tempļos vai mājas svētnīcās, nevis "jāmētā apkārt" pārveidotās versijās, lai panāktu "dramatisku efektu" kāda cita "dienas kārtības" labā, skaidro Zeds. Iejaukties nekavējoties tiek aicinātas Dienvidāfrikas preses un cilvēktiesību organizācijas.

Tikmēr "The Sunday Times" norāda, ka karikatūra nav necienīga. Tajā attēlotais sižets saistīts ar CSA lēmumu uz Indijas komandas spēļu laiku Dienvidāfrikā atcelt no amata CSA izpilddirektoru Haronu Lorgatu, pakļaujoties Indijas Kriketa kontroles padomes spiedienam.

Laikraksts norāda, ka karikatūrā komentēta ir nevis dievība, bet kriketa dzīves aktualitātes, raksta izdevuma interneta vietne "timeslive.co.za"

Hinduistu pārstāvis Radžans Zeds Latvijas publikai jau zināms ar kritiku parlamentam par to, ka Saeimas kapelā viņam nav ļauts novadīt hinduistu lūgšanu.

Sašutušais Zeds savā paziņojumā mudināja Latvijas prezidentu Andri Bērziņu, Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (V) un premjeru Valdi Dombrovski (V) būt atvērtākiem pret citām reliģijām, kā arī atbalstīt šo reliģiju nonākšanu Saeimā, tādējādi "paplašinot kopējo izpratni".

Zeds atgādina, ka hinduisms ir vecākā un trešā lielākā reliģija pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!