Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Libānas šiītu kustības "Hizbollah" līderis Hasans Nasralla pirmdien paziņoja, ka viņa vadītais politiskais spēks nule kā notikušajās parlamenta vēlēšanās guvis "politisku uzvaru".

"Balstoties rezultātos, kurus paziņojušas vēlēšanu kampaņas, mēs varam teikt, ka esam sasnieguši to, uz ko cerējām," televīzijā pārraidītā uzrunā sacīja Nasralla.

"Jaunais parlaments sniedz garantijas mūsu valsts stabilitātes aizsardzībai," uzsvēra līderis.

"Pretošanās spēkiem" tagad parlamentā ir būtiska klātbūtne, norādīja Nasralla, šādi izsakoties par kustību "Hizbollah" un tās sabiedrotajiem.

"Fakts, ka šīs vēlēšanas tika sarīkotas, ir nacionāls vēsturisks sasniegums," sacīja līderis, cildinot jauno vēlēšanu likumu un savus sekotājus par piedalīšanos vēlēšanās.

Libānas premjerministrs Saads Hariri atzina, ka viņa vadītais Nākotnes kustības bloks svētdien notikušajās vēlēšanās zaudējis trešdaļu vietu.

Bloks izcīnījis 21 vietu, lai gan iepriekšējās vēlēšanās 2009. gadā tas ieguva 33 vietas.

"Mēs cerējām sasniegt labākus rezultātus un ka būs lielāks bloks, bet pret Nākotnes kustību tika izvērsta shēma, kuras mērķis bija izskaust to no politiskās dzīves," preses konferencē savā Beirūtas rezidencē sacīja Hariri.

"Jūsu uzticība ir medaļa pie manām krūtīm," viņš piebilda.

Svētdienas balsojums bija pirmās vēlēšanas, kuras tika rīkotas saskaņā ar jauno vēlēšanu likumu. Atbilstoši tam 128 parlamenta deputāti tika izraudzīti 15 vēlēšanu apgabalos pēc jaunieviestās proporcionālās vēlēšanu sistēmas.

Jaunais likums paredz, ka līdztekus izvēlētajam partijas sarakstam vēlētāji var izraudzīties arī vienu kandidātu no šī saraksta, kuram viņi dod priekšroku.

Iepriekšējās Libānas parlamenta vēlēšanas notika pirms deviņiem gadiem, un tās tika rīkotas saskaņā ar veco mažoritāro sistēmu, kas paredzēja, ka tā partiju, kura ieguvusi visvairāk balsu attiecīgajā apgabalā, iegūst arī visas tam atvēlētās deputātu vietas. Tādējādi tika ierobežotas minoritāšu izredzes uz to pārstāvniecību parlamentā.

Līdzšinējā Libānas politiskā sistēma tika izveidota pēc 15 gadus ilgušā pilsoņkara, kas tika izbeigts ar Tāifas līgumu, kuru 1989. gadā izdevās noslēgt ar Saūda Arābijas starpniecību.

Tāifas līgums parlamenta deputātu vietas sadalīja vienlīdzīgi starp musulmaņiem un kristiešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!