Foto: EPA/LETA
Izcilā krievu zinātnieka un disidenta Andreja Saharova prēmijai nominēts bijušais Krievijas naftas koncerna "Jukos" vadītājs, par dažādiem smagiem noziegumiem notiesātais Mihails Hodorkovskis, informē raidorganizācija BBC, atsaucoties uz Hodorkovska preses centru.

Hodorkovskis nominēts prēmijai "Par žurnālistiku kā rīcību".

Kā norāda Hodorkovska pārstāvji, prēmiju piešķir par publikācijām, kuras ir kā turpinājums autoru dzīves pozīcijai. Uz prēmiju bez Hodorkovska pretendē vēl 13 cilvēki, tostarp "Jaunās avīzes" žurnālisti. Nominantu vārdus un prēmijas ieguvējus pasludinās ceremonijā 15.decembrī.

Aģentūra "Interfakss" atgādina, ka ir publicētas daudzas Hodorkovska intervijas, raksti un sarakste ar dažādiem kultūras darbiniekiem. Tāpat viņš raksta sleju kādam žurnālam.

Pašlaik Hodorkovskis izcieš cietumsodu par nodokļu nemaksāšanu un krāpšanu. Hodorkovska notiesāšanu daudzi analītiķi un cilvēktiesību aizstāvji vērtē kā politiski motivētu. Starptautiskā cilvēka tiesību organizācija "Amnesty International" atzinusi viņu par "sirdsapziņas cietumnieku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!