Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas Izmeklēšanas komiteja piektdien aizmuguriski izvirzīja apsūdzības bijušajam naftas magnātam un Kremļa kritiķim Mihailam Hodorkovskim saistībā ar 1998. gadā notikušās Sibīrijas pilsētas Ņeftejuganskas mēra Vladimira Petuhova slepkavības pasūtīšanu, vēl vienu slepkavību un četru cilvēku slepkavības mēģinājumu.

"Izmeklēšanas darbību rezultātā spējām iegūt jaunu informāciju, un saistībā ar to 2015. gada 11. decembrī tika nolemts tiesāt Mihailu Hodorkovski kā apsūdzēto par (...) slepkavības organizēšanu," teikts Izmeklēšanas komitejas paziņojumā.

Krievijas Izmeklēšanas komitejas oficiāls pārstāvis Vladimirs Markins 30. jūnijā paziņoja, ka tiek atjaunota Petuhova slepkavības lietas izmeklēšana, jo esot atklāti jauni apstākļi. Markins piebilda, ka šīs slepkavības un "vairāku citu sevišķi smagu noziegumu" pasūtītājs varētu būt Hodorkovskis, kurš tolaik vadīja naftas koncernu JUKOS, un izmeklētāji plāno pārbaudīt viņa līdzdalību šajos noziegumos.

Hodorkovskis, kurš pašlaik dzīvo Londonā, ir paziņojis, ka atsākto izmeklēšanu par Ņeftejuganskas mēra slepkavību ir pasūtījis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Ņeftejuganskas mērs Petuhovs 1998. gada 26. jūnijā tika nošauts ceļā uz darbu. Mēram bija radies konflikts ar JUKOS par nenomaksātiem nodokļiem vietējā budžetā, un mērs bija pieprasījis krimināllietas ierosināšanu pret šo kompāniju. Par Petuhova slepkavības organizēšanu tika piespriests mūža ieslodzījums JUKOS drošības dienesta nodaļas bijušajam vadītājam Aleksejam Pičuginam.

Apsūdzības, kas izvirzītas Hodorkovskim, saistītas arī ar Petuhova miesassarga Vjačeslava Kokoškina slepkavības mēģinājumu 1998. gada 26. jūnijā, 1998. gada 24. novembrī un 1999. gada 5. martā notikušu kompānijas "East Petroleum Handelsgas" vadītāja Jevgeņija Robina slepkavības mēģinājumu. JUKOS konkurējošā uzņēmuma vadītāja slepkavības mēģinājumā tika nogalināts Ribina apsargs un ievainotas divas personas, kas bija kopā ar viņu.

Hodorkovskis ir izsludināts Krievijas federālā meklēšanā, bet Izmeklēšanas komiteja piektdien norādīja, ka "tuvākajā laikā" varētu izsludināt arī viņa starptautisku meklēšanu.

Reiz Krievijas bagātākais cilvēks Hodorkovskis tika aizturēts 2003. gada 25. oktobrī, kad viņš bija JUKOS vadītājs un viens no tā akcionāriem, pēc apsūdzības līdzekļu izlaupīšanā un nodokļu nemaksāšanā. 2005. gadā viņš tika atzīts par vainīgu krāpniecībā un citos ekonomiskos noziegumos. Pēc vairākām pārsūdzībām viņam piespriestais ieslodzījuma termiņš bija desmit gadi un desmit mēneši.

Hodorkovskis, neatzīstot savu vainu, 2013. gadā nosūtīja Krievijas prezidentam Putinam lūgumu par apžēlošanu ģimenes apstākļu dēļ. Putins 2013. gada 20. decembrī parakstīja dekrētu par apžēlošanu, un Hodorkovskis tika atbrīvots.

Ceturtdien prokuratūra Krievija pieprasīja sākt izmeklēšanu pret Hodorkovski par, iespējams, aicinājumiem veikt "režīma maiņu" Krievijā.

Hodorkovskis nav ieradies uz iztaujāšanu Izmeklēšanas komitejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!