Bijušajam naftas kompānijas “Jukos” vadītājam Mihailam Hodorkovskim ir piespriests deviņu gadu cietumsods, jo viņš ticis atzīts par vainīgu sešās apsūdzībās, tajā skaitā arī par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, informē ārvalstu mediji.
Šis lēmums tika pieņemts divpadsmitajā sprieduma nolasīšanas dienā Maskavas tiesā.

Hodorkovskis ir atzīts par vainīgu sešās no septiņām apsūdzībām, tajā skaitā par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, krāpšanu un naudas nelikumīgu piesavināšanos.

Viņa sadarbības partneris Platons Ļebedevs arī ir sodīts ar deviņu gadu cietumsodu.

Krievijas likumi paredz, ka Hodorkovskim ir tiesības pārsūdzēt tiesas spriedumu desmit dienu laikā.

Apelācijas sūdzības var tikt iesniegta Maskavā, savukārt parlamenta loceklis Vladimirs Rižkovs ir izteicies, ka sūdzība varētu tikt iesniegta Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Šāda rīcība pagarinātu Hodorkovska apcietinājumā pavadīto laiku, jo viņš ir atradies cietumā kopš viņa aresta 2003.gada oktobrī.

Apsūdzību iemesli meklējami deviņdesmitajos gados notikušajā Krievijas lielā steigā veiktajā privatizācijas procesā, kuras laikā Hodorkovskim bija iespēja izveidot “Jukos”, kas bija Krievijas lielākā naftas kompānija.

Krievijas amatpersonas apgalvo, ka Hodorkovskis rīkojās nelikumīgi, lai piepildītu pats savas kabatas, savukārt viņa aizstāvji sauc šo tiesu par politiski motivētu.

Viņi ir pārliecināti, ka Kremlis tādējādi soda Hodorkovski, jo aresta laikā viņš bija sācis finansēt opozīcijā esošās prorietumnieciskās politiskās partijas.

Kopš Hodorkovska aresta Krievijas varas iestādes ir sagrāvušas “Jukos”, piesūtot kompānijai prasību segt rēķinu par nenomaksātajiem nodokļiem 2,75 miljardu ASV dolāru apmērā.

Pie tiesas nama ir izvietoti aptuveni 500 miliču, un viņu uzdevums ir nodrošināt kārtību protesta akciju laikā, kuras rīko gan Hodorkovska atbalstītāji, gan pretinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!