Foto: AFP/Scanpix

Maskavas pilsētas tiesas prezidijs ceturtdien līdz 11 gadiem samazinājis piespriesto cietumsodu bijušajam naftas kompānijas JUKOS vadītājam Mihailam Hodorkovskim un kādreizējam finanšu grupas MENATEP vadītājam un JUKOS akcionāram Platonam Ļebedevam, un līdz ar to viņi varēs iznākt brīvībā 2014.gadā.

Tiesa ceturtdien daļēji apmierināja Hodorkovska un Ļebedeva advokātu un prokuratūras prasības. Prokurors lūdza samazināt abiem piespriesto cietumsodu no 13 gadiem līdz 11 gadiem un trim mēnešiem, noraidot apgalvojumus, ka otrs sods nav likumīgs, jo viņi divas reizes sodīti par vienu un to pašu pārkāpumu. Prokurors paskaidroja, ka 2005.gadā Hodorkovskim un Ļebedevam sodu piesprieda par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, bet 2010.gadā sods tika piespriests par nelikumīgu darbību attiecībā pret naftas īpašniekiem.

Saskaņā ar šo tiesas lēmumu Hodorkovskis un Ļebedevs varēs atstāt cietumu 2014.gadā.

Hodorkovskim un Ļebedevam 2005.gadā tika piespriests pirmais cietumsods, bet 2010.gada decembrī tika nolasīts arī otrs notiesājošais spriedums.

Maskavas Hamovņiku rajona tiesa abiem apsūdzētajiem 2010.gada nogalē piesprieda 14 gadu ieslodzījumu, kas tiks skaitīts no viņu aizturēšanas brīža. Izskatot apelāciju, ieslodzījuma termiņš tika samazināts līdz 13 gadiem, un līdz ar to tika paredzēts, ka viņiem būs jāatrodas cietumā līdz 2016.gadam.

Hodorkovskis un Ļebedevs tika aizturēti 2003.gadā, līdz ar to tas tiek uzskatīts gan par pirmā, gan otrā ieslodzījuma termiņa sākumu.

Šogad Arhangeļskas tiesa samazināja Ļebedevam piespriesto sodu, tādējādi viņš brīvībā varētu iznākt jau nākamā gada jūlijā, tomēr vēlāk tiesas spriedums par soda samazināšanu tika atcelts.

Tiesa atzinusi abus apsūdzētos par vainīgiem JUKOS meitassabiedrību akciju un kompānijas iegūtās naftas piesavināšanā, kā arī šādi gūto ienākumu legalizēšanā.

Par šo tiesas procesu bažas pauduši vairāku Rietumvalstu līderi. Viņi apšauba procesa caurredzamību un to, vai Krievijas tiesa nemēģina apsūdzētos divreiz notiesāt par vienu un to pašu pārkāpumu, kas ir pretrunā ar starptautiskajiem cilvēktiesību aktiem. Turklāt Rietumu līderi izteikušies, ka šis process grauj Krievijas starptautisko reputāciju un apdraud tās modernizācijas centienus.

Hodorkovskis uzsver, ka ir politiskas vajāšanas upuris un notiesāts tāpēc, ka kritizējis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!