Foto: AFP/Scanpix

Bijušais naftas magnāts Mihails Hodorkovskis, kurš decembrī apžēlots un atbrīvots no cietuma Krievijā, svētdien ir ieradies Šveicē, kur viņam piešķirta trīs mēnešu vīza, vēsta raidsabiedrība BBC.

Hodorkovskis, kurš pēc iznākšanas brīvībā 20. decembrī devās uz Vāciju, Šveices pilsētā Bāzelē ieradies ar vilcienu. Viņš ceļoja kopā ar sievu, lai dotos pie saviem diviem dēliem, kuri Šveicē mācās, paziņoja Hodorkovska pārstāvis.

Uzņēmējs vēl nav izlēmis, vai vēlas pastāvīgi palikt Šveicē, atklāj Hodorkovska runasvīrs.

Jau vēstīts, ka pēc 10 gadu ilga ieslodzījuma Krievijas prezidents Vladimirs Putins savu kritiķi, par ekonomiskajiem noziegumiem notiesāto Hodorkovski apžēloja un atbrīvoja no cietuma, pamatojoties uz humāniem apsvērumiem – notiesātā mātes slimības dēļ. Bijušajam naftas kompānijas "Jukos" vadītājam cietumā būtu bijis jāpavada vēl līdz augustam.

Hodorkovskis lūgumā pēc apžēlošanas Krievijas prezidentam Valdimiram Putinam solījis neiesaistīties politikā, viņš atklājis intervijā opozīcijas žurnālam "The New Times".

"Es rakstīju savos dokumentos to, ko esmu atkārtoti teicis publiski: Es neiesaistīšos politikā un necīnīšos par "Jukos" līdzekļu atgūšanu," intervijā "The New Times" norādīja Hodorkovskis.
Hodorkovskis lika noprast, ka Maskava vēlējusies dabūt viņu ārā no valsts un paziņoja, ka neatgriezīsies Krievijā līdz nebūs drošs, ka varēs to atkal brīvi pamest.

Hodorkovskis savu turību nostiprināja ar valsts īpašumu privatizāciju deviņdesmitajos gados, kad arī ieguva naftas kompāniju "Jukos". Pēc Putina nākšanas pie varas miljardieris neslēpa savu atbalstu liberālajai opozīcijai un kritizēja prezidentu.

2005. gadā viņam piesprieda astoņu gadu ieslodzījumu par krāpšanos ar nodokļiem un piesavināšanos. Divus gadus pirms gaidāmās atbrīvošanas Hodorkovski atzina par vainīgu vēl citās naudas atmazgāšanas un piesavināšanās epizodēs, piespriežot jaunu cietumsodu.

Hodorkovskim brīvībā bija jāiznāk 2014. gada augustā, tomēr Krievijas prezidents Putins viņu decembrī apžēloja. Tas notika pēc tam, kad prezidents izsludināja plašu amnestiju, kas skāra vismaz 20 000 notiesāto.

Brīvībā tika arī divas pankgrupas "Pussy Riot" dalībnieces, kuras bija notiesātas par baznīcā sarīkoto protestu pret Putinu.

Analītiķi pieļauj, ka Putins vēlas apslāpēt starptautisko kritiku par cilvēktiesību stāvokli Krievijā pirms februārī gaidāmajām Ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!