Foto: AFP/Scanpix

Bijušais "Jukos" vadītājs Mihails Hodorkovskis iespējamību, ka tagadējais Krievijas prezidents Vladimirs Putins tuvāko desmit gadu laikā pametīs politiku, novērtējis kā 50 pret 50, un paziņojis, ka, ja viņam būtu iespēja vadīt pagaidu valdību, tad divu-trīs gadu laikā viņš spētu sagatavot Krieviju demokrātiskām vēlēšanām, vēsta "Bloomberg".

Hodorkovskis sacīja, ka Putins "pieradis dzīvot situācijā, kad jebkuru ugunsgrēku var nodzēst ar naudu", un pašreizējā krīze viņam radīšot grūtības. "Finanšu manevru lauks Putinam kļuvis ierobežotāks, un tas viņam rada grūtības, tāpēc viņa pieļauto kļūdu cena viņam kļūs par kritisku," viņš teica.

Hodorkovskis norādīja, ka Krievijas valdībai nepieciešams ikgadējs ienākumu pieaugums no izejvielu eksporta. Viņaprāt, tuvākajos gados eiforija no Krimas pievienošanās kritīsies, un Krievijas iedzīvotāji izjutīs ekonomikas kritumu.

Bijušais "Jukos" vadītājs gan atzina, ka diez vai kāda kļūda ekonomikā, naftas cenu kritums vai sankcijas ietekmēs šā brīža režīmu. Hodorkovskis atzina, ka atgriezties valstī viņš varētu tikai pēc režīma gāšanas, un pauda gatavību vadīt pagaidu valdību, kura darbotos pāris gadus līdz "demokrātisku un brīvu vēlēšanu rīkošanas", pēc kurām viņš politiku pamestu. "Lai kristu režīms, vajadzīgs vēl kaut kas. Nepieciešams "melnais gulbis"", viņš teica.

Hodorkovskim, kura kapitāls pirms aresta 2003. gadā tika lēsts ap 12 miljardiem dolāru, šobrīd esot ap 100 miljoniem dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!