Foto: AP/Scanpix
Krievijas bijušais naftas magnāts un prezidenta Vladimira Putina kritiķis, kurš piektdien izlaists no cietuma un ieradies Vācijā, sola darīt visu iespējamo, lai tiktu atbrīvoti pārējie Krievijas politieslodzītie, par Hodorkovska preses konferencē Berlīnē teikto vēsta raidsabiedrība BBC.

"Mani nebūtu jāuzskata par simbolu tam, ka Krievijā vairs nav politieslodzīto," konferencē paziņoja pirms divām dienām Putina apžēlotais Hodorkovskis.

"Es gribētu, lai jūs mani uztvertu par simbolu tam, ka pilsoniskā sabiedrība var panākt tādu cilvēku atbrīvošanu, ko neviens nav paredzējis," turpina vīrietis.

Hodorkovskis izteica cerību, ka Rietumu līderi, tiekoties ar Putinu, atcerēsies, ka Krievijā ir par politiskiem motīviem ieslodzīti cilvēki. Viņš arī aicināja Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču sekot Putina piemēram un atbrīvot Jūliju Timošenko, kā arī pauda cerību, ka pašreizējais Kremļa saimnieks nebūs pie varas visu mūžu.

Opozicionārs arī pateicās saviem atbalstītājiem un Vācijai, kas palīdzējusi panākt viņa atbrīvošanu.

Vēstīts, ka Hodorkovskis pēc atbrīvošanas no cietuma solīja, ka politikā neiesaistīties.

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien apžēloja par finanšu noziegumiem notiesāto Hodorkovski, kurš nekavējoties devās uz Vāciju.

Hodorkovskis, kurš apgalvo, ka lieta pret viņu ir politiski motivēta, cietumā bija pavadījis 10 gadus, bet brīvībā viņam būtu bijis jāiznāk nākamā gada augustā.

Aresta brīdī 2003. gadā Hodorkovskis bija Krievijas bagātākais cilvēks. Savu turību viņš izmantoja arī opozīcijas partiju finansēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!