Foto: AP/Scanpix

Teroristu organizācija "Islāma valsts" (IS) ir izvērsusi ārkārtīgi sarežģītu informācijas kampaņu, lai gūtu atbalstu savai ekspansijai Tuvajos Austrumos.

Par grupējuma komunikācijas metodēm piektdien Rīgā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (NATO "StratCom" COE) konferencē "The Riga StratCom Dialogue: Perception Matters" runāja paneļa "Daesh information campaign and its influence" eksperti.

Pašpasludinātais IS kalifs Abu Bakrs al Bagdadi jau savā pirmajā runā koncentrējās uz kalifāta proklamēšanu. Tie bija grupējuma pirmie stratēģiskie panākumi, kas pievērsa vērā ņemamu dažādu valdību un musulmaņu organizāciju uzmanību.

Pēc plašu Sīrijas un Irākas teritoriju pārņemšanas savā kontrolē IS aktīvi aicina cilvēkus pievienoties. Turklāt, kā norāda diskusijas vadītāja Sjūzena Simsa, tā nav tikai Irākas un Sīrija problēma, jo IS ar sociālo tīklu palīdzību uzrunā cilvēkus visā pasaulē, kuri pēcāk dodas uz reģionu.

Lai vēstījums sasniegtu potenciālo auditoriju, tiek izmantoti dažādi rīki, tostarp jau pieminētie sociālie mediji, reklāmas, preses paziņojumi, fiziska cilvēku un objektu iznīcināšana un datortīklu operācijas.

IS stratēģisko mērķu un to informācijas kampaņu darbības saprašana ir veiksmes atslēga, lai spētu pretoties grupējuma ietekmei.

Efektīva un labi izplānota kampaņa

"Islāma valsts" jeb "Daesh", kā to biežāk sauc viņu pretinieki, izvērš efektīvu un labi sagatavotu kampaņu, atzīst "StratCom" virsnieks no Polijas – majors Rafals Zgrizievičs.

"Islāma valsts" nav radusies pēkšņi un tukšā vietā. 1999. gadā Irākā tika izveidots grupējums "Jama'at al-Tawhid wal-Jihad", kas 2006. gadā kļuva par "Islāma valsti Irākā", 2013. par "Islāma valsti Irākā un Levantē", bet 2014. par "Islāma valsti".

Grupējuma militārā kampaņa iet roku rokā ar informatīvo kampaņu, kā rezultātā IS ir spējusi panākt, ka 25 organizācijas visā pasaulē ir zvērējušas tai uzticību, bet 10 citas piedāvā atbalstu.

"Daesh" efektivitāti nodrošina tās pārvaldes struktūra, ko veido vairākas padomes. Viena no tām – Mediju padome – nodarbojas ar informatīvo kampaņu.

Mediju padomes struktūra ar nodaļām katrā "Islāma valsts" kontrolētās teritorijas rajonā un provincē, kā arī izpratne par informācijas nozīmību nodrošina tās efektīvu darbību, atzīst Zgrizievičs.

IS informatīvā stratēģija darbojas politiskajā, reliģiskajā un sociālajā līmenī. Ja politiskajā līmenī tiek solīta valsts, kurā katrs musulmanis var mierīgi dzīvot, sociālajā līmenī var ietekmēt un radikalizēt jauniešus Rietumos, piemēram, piedāvājot tiem piedzīvojumus.

Informācijas stratēģijas mērķis ir gūt atbalstu "Islāma valstij", apvienot atbalstītājus, iebiedēt pretiniekus un informēt, norāda majors.

Holivudas stila video

Pētot "Daesh" informatīvās aktivitātes, vienu nedēļu garā posmā 2015. gada aprīlī fiksēti 123 oficiāli grupējuma izplatīti preses paziņojumi (17,57 dienā), atklāj Vašingtonas institūta pētnieks Ārons Zelins.

Pārliecinošs vairums šo paziņojumi – 81% nāk no Irākas un Sīrijas. Visu "Daesh" paziņojumu saturs publicēts arābu valodā. Paralēli aptuveni 6,5 % ziņojumu ir angliski, kas ir otra lietotākā valoda, trešajā vietā atstājot krievu valodu.

Lielākā daļa (88%) IS paziņojumu ir vizuāli – fotoattēli, video un grafikas, kas spēj raidīt emocionālu ziņojumu un izraisīt daudz emocionālāku reakciju.

Plaši tiek izmantoti Holivudas stila video rullīši ar mūziku un grafiskiem elementiem, kas labi uzrunā jauniešus.

Viens no galvenajiem "Daesh" informācijas kampaņas tematiem ir militārās operācijas. Kā likums, šie paziņojumi vēsta tikai par IS uzvarām un panākumiem, bet zaudējumi vispār netiek pieminēti. Tāpat propagandā notiek ienaidnieka dehumanizēšana. Viņi tiek attēloti kā netaisnīgi neticīgie.

Militārās treniņnometnes tiek raksturotas kā "nākamo paaudžu inkubatori", bet IS pārvalde attēlotā kā veiksmīga un kompetenta, spējīga celt un pārvaldīt valsti, kurā dzīve turpinās par spīti notiekošajam karam.

Informācijas nodošanai saviem pavalstniekiem "Daesh" izveidojis mediju izplatīšanas punktus, uz ielām izdala skrejlapas un literatūru, uzstāda plakātus un rīko sapulces.

Pats kalifāts tiek prezentēts ar attēliem, kuros redzams dabas skaistums un idilliskums, izcelta veiksmīga valsts funkcionēšana un dzīves kvalitāte, kā arī vietējo atbalsts "Islāma valstij".

Tikmēr ienaidnieka uzbrukumi tiek rāmēti kā signāls kalifāta iedzīvotājiem un ārvalstu atbalstītājiem, ka pretinieki nevēlas pieļaut musulmaņu dzīvi pārtikušā sabiedrībā.

Visu avotu saturs apkopots tviterī

IS informācijas resursu izplatīšana notiek tādos sociālajos medijos kā mikroblogošanas vietne "Twitter". Tas kalpo par lietussarga mediju, lai viegli pārskatāmā veidā apkopotu dažādus avotus – no blogiem un informācijas vietnēm līdz "YouTube" video, stāsta NATO "StratCom" pētnieks un sociālo mediju eksperts Džozefs Šahīns.

Tādā veidā tiek panākts, ka informāciju saņem cilvēki, kuri citādi to neredzētu. "Twitter" ziņojumi tiek publicēti ar vietas mirkļabirku, kas ļauj "Daesh" biedriem pārbaudīt jaunākās ziņas, piemēram, no sava reģiona.

IS tviterī veido lielākas un mazākas kopienas, kas izplata viņu ziņojumus. Parasti tajās ir vairāki centrālie konti, kuri ir sākums informācijas plūsmā.

Taču, ja viens vai vairāki galvenie konti tiek dzēsti, grupa ļoti ātri atjauno savas informācijas izplatīšanas spējas, pieslēdzot kādu no iepriekš sagatavotiem rezerves kontiem, ar kuriem atkal dalās un seko pārējie kopienas dalībnieki.

Katrs lietotājs, zinot, ka IS konti agrāk vai vēlāk tiek identificēti un bloķēti, rezervē tur vairākus jau sagatavotus profilus.

Trīs nedēļas ilgā pētījuma laikā tika dzēsti, bloķēti vai paši lietotāji mainīja 49% no kopienu vadošajiem kontiem. 16% no pētītajiem centrālajiem profiliem bija "korporatīvie", bet 69% piederēja pašiem dalībniekiem.

Šāda kopienu un vairāku centrālo kontu sistēma nozīmē, ka, lai apturētu IS propagandas mašīnu, ir jāizmanto pieeja, kas ļauj uzreiz vērsties pret visu kopienu, nevis atsevišķiem kontiem, paskaidro Šahīns.

'Islāma valsts' zaudē

Par spīti IS propagandas apgalvojumiem grupējums zaudē cīņā pret starptautisko koalīciju, un tā ir svarīgākā ziņa, uzsver itāļu pulkvežleitnants Aldo Tenisci.

Taču IS sakaušana nav vienīgais uzdevums – ir jārada vide un apstākļi, lai novērstu radikālu grupējumu rašanos arī nākotnē. Šim nolūkam koalīcija atbalsta Irākas un Sīrijas stabilizāciju, bet globālā līmenī ir jācīnās pret islāma radikalizāciju.

Tāpat reģionālajiem partneriem jāiegulda vairāk gan militāru, gan informatīvu pūļu, lai sakautu "Daesh". Pagaidām vietējiem spēkiem, kurus cenšas apmācīt koalīcija, trūkst "griba sakaut" IS, uzskata Tenisci.

Koalīcija pieturas pie viedokļa, ka IS nav reliģiskās autoritātes pār musulmaņiem, gluži otrādi – grupējums rīkojas neatbilstoši islāma mācībai un pārkāpj fundamentālas cilvēciskās vērtības.

Tenisci izceļ, ka koalīcija nekaro ne pret islāmu, ne kādu reliģisko vai etnisko kopienu, bet gan pret vardarbīgu ekstrēmismu, terorismu un brutalitāti. Stabilitāti un mieru Irākā un Sīrijā pēc "Daesh" sakaušanas palīdzēs radīt vietējās valdības, kurās būs pārstāvētas dažādas kopienas, viņš norāda.

"StratCom" konference

Konference "The Riga StratCom Dialogue: Perception Matters" notika 20. - 21. augustā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkā un ir piesaistījusi jau vairāk nekā divsimt dalībnieku - valstu vadītājus, ārlietu un aizsardzības ministrus, NATO pārstāvjus, kā arī pētniekus, aizsardzības un komunikācijas ekspertus no NATO un partnervalstīm, informē konferences rīkotāji.

Konferencē diskutēja par NATO operācijas Afganistānā gūto pieredzi komunikācijas jomā, par veidiem, kā stratēģiskā komunikācija var stiprināt NATO aizsardzības spējas, kāda ir sociālo mediju loma mūsdienu konfliktos, kā arī kādas komunikācijas metodes izmanto DAESH/ISIS (Islāma valsts Irākā un Levantē), lai izplatītu propagandu un rekrutētu jaunus atbalstītājus.

NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru 2014. gada jūlijā izveidoja Latvija, Igaunija, Lietuva, Vācija, Itālija, Polija un Lielbritānija. 2014. gada septembrī Rīgā bāzētais centrs ieguva NATO akreditāciju. Centra uzdevums ir pētīt komunikācijas tendences, lai sniegtu praktiskus padomus NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!