Foto: AFP/Scanpix/LETA
Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru uzskata, ka holokausta noziegumus var piedot, bet tos nedrīkst aizmirst.

Ar šiem spriedumiem galējo labējais līderis nāca klajā, ceturtdienas vakarā tiekoties Riodežaneiro ar evaņģēlisko kristiešu garīdzniekiem. Auditorijā prezidents izpelnījās aplausus.

"Mēs varam piedot, bet mēs nedrīkstam aizmirst. Šis ir mans citāts. Tie, kas aizmirst savu pagātni, ir notiesāti tam, ka viņiem nav nākotnes," sacīja Bolsonaru, piebilstot, ka ir jāsper soļi, lai holokausts neatkārtotos.

2.aprīlī Bolsonaru Jeruzalemē apmeklēja Holokausta muzeju kopā ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu. Vizītes gaitā Brazīlijas līderis nacismu raksturoja kā kreisu ideoloģiju. Vēsturnieki šādu interpretāciju noraidījuši.

Nacisti holokaustā nogalināja vairāk nekā sešus miljonus ebreju.

Bolsonaru attiecības ar Brazīlijas ebreju kopienu nav bijušas viendabīgas.

1998.gadā, būdams Brazīlijas Kongresa deputāts, Bolsonaru aizstāvēja Portualegri militārās skolas audzēkņus, kas citu vēsturisko personību vidū, kuras viņi apbrīno, bija nobalsojuši arī par Ādolfu Hitleru.

"Viņiem bija jāizraugās tie, kas zināja, kā vienā vai otrā veidā panākt kārtību un disciplīnu," sacīja Bolsonaru, piebilstot, ka nosoda nacistu režīma pastrādātās zvērības.

Atbilstoši oficiālajām aplēsēm Brazīlijā dzīvo 120 000 ebreju, kas sastāda 0,06% no valsts iedzīvotāju kopskaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!