No Ungārijas izceļojušie holokausta pārcietēji un viņu pēcteči pirmdien iesūdzēja tiesā ASV valdību, pieprasot kompensāciju par zeltu, juvelierizstrādājumiem un citām vērtslietām, kuras Ungārijas ebrejiem nolaupīja nacisti, un kuras Otrā pasaules kara beigās ASV armija aizveda uz Savienotajām Valstīm.
Prasība iesniegta ASV apgabaltiesā Maiami, kur dzīvo daudzi holokausta pārcietēji no Ungārijas. Prasītāji apgalvo, ka ASV nav centušās atgriezt ebrejiem nolaupītās vērtslietas un melojušas tiem holokausta pārcietējiem, kas mēģinājuši noskaidrot, kas ar viņu īpašumiem noticis pēc kara.

Prasītāji vēlas panākt, lai ASV atskaitītos par ebrejiem piederošajām vērtslietām, atdotu tās, vai arī izmaksātu naudas kompensāciju. Pēc advokāta Sema Dabina teiktā, šo mantu kopējā vērtība konfiscēšanas brīdī bija kopumā 200 miljoni ASV dolāru (120 miljoni latu), bet tagad tā varētu būt divkārt lielāka.

Prasītāji atsaukušies uz sen aizmirstiem ASV valdības dokumentiem un nesenajiem Prezidenta padomnieku komisijas holokausta aktīvu jautājumā ziņojumiem, kas liecina, ka 1945.gada maijā ASV armija Austrijā nacistiem konfiscēja 24 preču vagonus ar zeltu, juvelierizstrādājumiem, apģērbu, austrumos izgatavotiem paklājiem, mājsaimniecības precēm un pat tādiem reliģijas atribūtiem kā Sabata svecēm. Šīs mantas nacisti bija nolaupījuši Ungārijas ebrejiem.

ASV armija kļūdaini identificēja tā dēvētā "Zelta vilciena" kravu kā ienaidnieka mantu, kas tai ļāva pārkāpt likumus saskaņā ar kuriem manta jāatdod tās likumīgajiem īpašniekiem, teikts prasībā.

Dokumenti liecina, ka daudzas ebrejiem nolaupītās mantas vēlāk nonākušas ASV virsnieku birojos un mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!