Foto: AFP/Scanpix

Holokausts bija nosodāms noziegums, kuru nacisti pastrādāja pret ebrejiem, otrdien intervijā telekanālam CNN sacīja Irānas prezidents Hasans Rohani, vienlaikus norādot, ka tas ir vēsturnieku ziņā - konstatēt notikušā apjomus.

"Es neesmu vēsturnieks, un kad ir jāizsakās par holokausta mērogiem, tad vēsturnieki ir tie, kam vajadzētu runāt," sacīja prezidents, atbildot uz CNN jautājumu, vai viņš pieturas pie tādiem pat uzskatiem kā viņa priekšgājējs Mahmuds Ahmadinedžads, ka holokausts ir mīts.

"Bet kopumā es jums varu pateikt, ka jebkurš noziegums, kas vēsturē ir pastrādāts pret cilvēci, ieskaitot noziegumu, kuru nacisti pastrādāja pret ebrejiem, ir pelnījis nopēlumu un ir nosodāms," sacīja Rohani, kurš ieradies Ņujorkā, lai piedalītos ANO Ģenerālās asamblejas darbā.

"Mēs nosodām visus noziegumus, kurus viņi pastrādāja pret ebrejiem," Irānas prezidents sacīja CNN. "Atņemt cilvēkam dzīvību ir nicināms solis. Nav atšķirības, vai tā ir ebreja dzīvība, kristieša vai musulmaņa. Mums tas ir viens un tas pats."

Vienlaikus viņš pauda nopēlumu Izraēlai, kas pēc Otrā pasaules kara toreizējā Palestīnas britu mandātteritorijā tika nodibināta kā ebreju valsts.

"Tas nenozīmē, ka, no otras puses, var teikt - "nacisti pastrādāja noziegumu pret kādu grupu, tāpēc tagad viņiem ir jāuzurpē citas grupas zeme un tā jāokupē"," sacīja Rohani. "Arī tas ir solis, kas ir jānosoda. Ir jābūt objektīvai diskusijai."

Izraēlas amatpersonas jau norādījušas, ka ar Rohani pausto holokausta nosodījumu vien nav pietiekami un ka viņam vajadzētu arī nosodīt tos, kas noliedz nacistu genocīdu.

Ahmadinedžads, kurš bija ass Izraēlas kritiķis, vairākkārt izteica šaubas par holokaustu.

"Tas ir tiesa, ka [Rohani] nenoliedza holokaustu, bet viņš arī nenosodīja tos, kas to ir nolieguši, piemēram, viņa priekšgājēju un citus Irānas līderus," Izraēlas sabiedriskajam radio sacīja izlūkošanas ministrs Juvals Šteinics.

Ārlietu ministra vietnieks Zeevs Elkins armijas radio sacīja: "Ko gan tas nozīmē? Ir pietiekami vienkārši atzīt, ka holokausts notika, lai cilvēku uzskatītu par apgaismotu un kulturālu? Irānas garīgie līderi, kas ir nolieguši holokaustu, joprojām ir savās vietās."

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu vēl pirmdien kritizēja Rohani par to, ka viņš atsakās atzīt holokaustu.

"Tikai pagājušajā nedēļā Rohani, tieši tāpat kā Ahmadinedžads pirms viņa, atteicās atzīt holokaustu kā vēstures faktu," teikts Netanjahu biroja pirms ANO Ģenerālās asamblejas izplatītajā paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!