Foto: AFP/Scanpix

Honkongas jaunā līdere Kerija Lama sestdien deva svinīgo amata zvērestu ceremonijā, ko vadīja Ķīnas prezidents Sji Dziņpins, kurš pusautonomajā reģionā ieradies, lai atzīmētu 20. gadadienu kopš Lielbritānija atdeva varu Honkongā Ķīnai.

Lamas inaugurāciju aizēnoja Sji uzruna, kurā viņš solīja pilnīgu neiecietību pret jebkādu rīcību, kas uzskatāma par Honkongas un Ķīnas stabilitātei un drošībai kaitīgu.

Jaunā līdere un viņas valdība zvērēja kalpot Ķīnai un Honkongai un ievērot Pamatlikumu, kas ir teritorijas konstitūcija. Īsā runā viņa uzteica dinamiskā finanšu centra panākumus un izaicinājumus, solīja atbalstīt Ķīnas centrālās valdības iniciatīvas un paziņoja, ka "nākotne ir spoža".

Karjeras ierēdne par Honkongas līderi tika izraudzīta procesā, kuru kritiķi raksturo kā nedemokrātisku, jo tas iekļāva tikai nelielu daļu no vairāk nekā trim miljoniem balsstiesīgo Honkongas iedzīvotāju.

Pirms svinīgās karoga pacelšanas ceremonijas demokrātiju atbalstošā opozīcijā vēlējās doties gājienā ar simbolisku zārku, norādot uz pilsonisko brīvību bojāeju Honkongā, tomēr policija un Ķīnas varas atbalstītāji apturēja šo gājienu. Protestētāji bažījas, ka Ķīnas valdošā Komunistiskā partija palielina savu kontroli Honkongas politikā un pilsoniskajos jautājumos, tādējādi pārkāpjot solījumu 50 gadus ļaut Honkongai saglabāt savu tiesību struktūru un citas institūcijas.

Sji savā runā apliecināja, ka Ķīna atbalsta "viena valsts, divas sistēmas" risinājumu, ar kuru 1997. gadā Honkonga tika nodota Ķīnas varā. Viņš uzsvēra, ka Honkongai ir jādara vairāk, lai pastiprinātu drošību un patriotisku izglītību.

Tāpat viņš brīdināja, ka ikviens, kurš apdraudētu Ķīnas vai Honkongas politisko stabilitāti, pārkāptu sarkano līniju un tāda rīcība tiktu uzskatīta par "pilnīgi nepieļaujamu". Sji trīs dienu vizīte Honkongā, kuras mērķis bija vairot Ķīnas patriotismu, notika stingrā policijas uzraudzībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!